Jövő héten választják meg Demszky hatodik helyettesét

2005.02.07. 19:38

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén várhatóan megválasztják Demszky Gábor hatodik helyettesét, az SZDSZ-es Ikvai Szabó Imrét. A közgyűlésen valószínűleg visszavonják azt a rendeletet, amelynek értelmében a telefonfülkén elhelyezett reklámok ingyenessé váltak.

A jövő heti rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés várhatóan megválasztja a hatodik főpolgármester-helyettest, és visszavonja a telefonfülkés hirdetések ingyenességéről szóló januári döntését - tudta meg az MTI. A hétfői kabinetértekezleten Demszky Gábor főpolgármester közölte: benyújtja az Ikvai Szabó Imre megválasztását célzó javaslatát. A főpolgármester a városigazgatás színvonalának javítása érdekében tartotta szükségesnek egy újabb helyettes megválasztását, aki részben az Atkári Jánostól elvont feladatokat venné át.

Az SZDSZ harmadik főpolgármester-helyetteséhez kerülnének a városrehabilitációval, a költségvetéssel, valamint a közüzemekkel és néhány kiemelt nagyberuházással kapcsolatos feladatok. A három szocialista főpolgármester-helyettes feladatkörét nem érintené az újabb helyettes megválasztása.

A főpolgármesteri kabinet ülésén elhangzott az is, hogy a jövő heti rendkívüli közgyűlésen, napirendre kerül a telefonfülkéken elhelyezett reklámhordozók ügye is. A közgyűlés januári rendeletmódosítása értelmében a fülkékre elhelyezett reklámokért nem kell fizetni. Az SZDSZ, az MSZP és a Fidesz-MKDSZ-frakció vezetője együttes indítványban kezdeményezi a jövő kedden, hogy a "tévedés miatt" elfogadott módosítást vonják vissza s a korábbi szabályozás maradjon érvényben.

Sasvári Szilárd, a városképvédelmi bizottság fideszes elnöke az ügy kapcsán a múlt héten lemondott elnöki és frakcióvezető-helyettesi posztjáról. Juharos Róbertet, a jogi bizottság fideszes elnökét pedig visszahívta tisztségéből a képviselőcsoport. Lapértesülések szerint - amit a fideszesek cáfoltak - üzleti konkurenciaharc áll az ügy hátterében. Az új rendelettel ugyanis évente mintegy 80 millió forint maradna a nemrég az OTP-vezér Csányi Sándor magánérdekeltségébe került Mediacontact Kft.-nél. A telefonfülkés reklámozás ellenérdekeltje a MAHIR, amelynek felügyelőbizottságában részt vett Simicska Lajos, a Fidesz egykori gazdasági igazgatója is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK