Hárommilliárdba kerül az iraki misszió

2005.02.08. 13:04

Idén hárommilliárd forintba kerül az iraki magyar misszió - derül ki a honvédelmi bizottság előtt elhangzott beszámolóból. A 120 katonából álló őr- és biztosító század felkészítése jelenleg is zajlik, február végére befejeződik. Ezután készenlétben lesznek, és 40 napon belül a helyszínre tudnak települni.

Az idén várhatóan hárommilliárd forintba kerül a NATO iraki kiképző missziójában való magyar katonai részvétel - derül ki abból a beszámolóból, amelyet kedden tárgyalt az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága. A hárommilliárd forintos összeg magában foglalja az állomány felszerelésének, felkészítésének, szállításának, valamint tevékenységének költségeit. A magyar katonák feladataikat 2006. szeptember 30-ig láthatják el.

Braun László vezérőrnagy, a vezérkari főnök első helyettese elmondta: a kiképzők csoportjába összesen 15 magyar tiszt és tiszthelyettes kerül. Felkészítésük jelenleg is zajlik a szolnoki kiképző központban, február 21-én pedig Nápolyban folytatódik. A tervek szerint ők február 26-án utaznak majd Bagdadba. A parancsnokság állományában négy törzstiszti, valamint egy tábornoki beosztást is kapott Magyarország. A 120 katonából álló őr- és biztosító század felkészítése jelenleg is zajlik, február 28-án befejeződik. Ezután készenlétben lesznek, és 40 napon belül a helyszínre tudnak települni. Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy az iraki feladatra a miniszterelnök kérése alapján csak olyanokat küldenek, akik önkéntesen vállalták a feladatot. A század technikai eszközeinek egy része jelenleg is Irakban van, hiszen a tavaly hazatért szállítózászlóalj kint hagyta a szükséges felszereléseket.
   
A magyar katonák Bagdadban a koalíciós erők által biztosított, úgynevezett zöld zónán belül látnak majd el szolgálatot. A katonák a NATO kiképző parancsnokságának őrzés-védelmi feladatait látják majd el, illetve járőrözési feladatokat is végeznek majd, de kizárólag a zöld zónán belül. A tábornok hozzátette, hogy nem vállaltak konvojkísérési feladatokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK