Kedden sztrájkolnak a BKV dolgozói

2005.02.08. 20:26

Jövő héten kedden üzemkezdettől délután egy óráig sztrájkolnak a BKV járművezetői, dolgozói, minden jármű leáll - közölték az érdekképviseletek kedden. A munkabeszüntetés az eredménytelen bértárgyalások következménye. Ilyen hosszantartó sztrájkra még nem volt példa a BKV fennállása óta.

A három hete tartó bértárgyalások megakadása miatt, nyomásgyakorlásként hirdettek sztrájkot. Az rt.-nél működő összes érdekképviselet csatlakozott a sztrájk-kezdeményezéshez - mondta Nemes Gábor, a jórészt buszvezetőket tömörítő Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke. Az elnök részleteket nem kívánt közölni a hetek óta tartó eredménytelen bértárgyalásokról, követeléseikről. Megjegyezte, hogy szerdán délután sajtótájékoztatón ismertetik álláspontjukat.

Aba Botond, a BKV vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy a cégvezetés elment addig a határig, a 6 százalékos béremelési ajánlatig, amit a tulajdonos fővárosi önkormányzat vezetése részükre engedélyezett. A vezérigazgató szerint a volánosok 8 százalékos béralkuja ösztönzőleg hat a BKV-dolgozókra is.

Aba Botond bízik abban, hogy a tovább folytatódó bértárgyalások során jövő keddig létrejöhet a megállapodás, s így elkerülhetik a sztrájkot. A vezérigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a BKV fennállása, 1968 óta még nem fordult elő kétórányinál hosszabb idejű munkabeszüntetés.

Az 1989-es reggel 6-tól 8-ig tartó sztrájkon kívül még két alkalommal volt üzemkezdettől reggel 6 óráig tartó munkabeszüntetés, részleges leállás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK