Hamarosan rendeletben szabályozzák, hogy az iskolai büfék és automaták milyen összetételű ételeket kínálhatnak a gyerekeknek. Az iskolai büféknek várhatóan jövő év szeptemberétől kell átállniuk az egészséges ételekre, italokra.

Az oktatási és az egészségügyi tárca rendeletet dolgoz ki arról, hogy az iskolai büfék és automaták milyen összetételű élelmiszereket kínálhatnak - közölte Magyar Bálint oktatási miniszter csütörtökön Budapesten. A szükséges jogszabályi módosítások várhatóan tavasszal elkészülnek, és egy átmeneti idő után a közoktatási intézményeknek 2006 szeptemberétől kellene átállniuk. Csütörtökön szakmai kerekasztal-beszélgetést is tartottak ebben a témában, ahol a többség úgy vélte, nem elég a jelenlegi kínálatot bővíteni, korlátozásokat is életbe léptetnek majd.

A rendeletben meghatározzák az egészséges büfé, ital- és étel-automata kínálat mellett a büfék üzemeltetőinek az iskolában elhelyezhető automaták működési engedélyére vonatkozó szabályzókat. Rendelkeznek arról is, hogy az iskola környékén 100-200 méteres körzetben csak olyan automaták üzembe helyezése legyen megengedett, amely megfelel az előírásoknak és csak az ajánlott termékeket forgalmazza. Az ellenőrzésre az önkormányzatokat, az iskola-egészségügyi szolgálatokat és az ÁNTSZ-t hatalmaznák fel. Az új szabályozás versenyjogi problémákat nem vet fel, mert nem konkrét termékekre vonatkozik majd, hanem azok összetételére.

Buda Beatrix, a Magyar Ital- és Áruautomata Szövetség képviseletében elmondta: a kóla-automatákat leszámítva 3000 automata működik a közoktatási intézményekben. A szövetség képviselője javasolta, hogy a jogi szabályozás előtt megfelelő hatástanulmányok készüljenek, illetve kísérleti programok legyenek.

2005 márciusában-áprilisában a védőnők és a megyei ÁNTSZ egészségvédelmi osztályai a szülők számára tájékoztató programokat szerveznek, 2005 májusában pedig gyermekbarát büfé díjat hirdetnek, amelyre az iskolák és büfék közösen jelentkezhetnek.