Az egyház ismeri az ügynök papokat

2005.02.17. 15:16

A katolikus egyház tagjai számára ismert volt, hogy a papság és a szerzetesek körében voltak olyanok, akik a szocializmus idején jelentést adtak szolgálatukról és a körülöttük élő személyekről - ismerte be csütörtökön Veres András püspök. Adriányi Gábor, Németországban élő katolikus teológus szerint mintegy hatvan katolikus egyházi személyről bizonyítható, hogy ügynöki jelentéseket írt.

Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára szerint "a paptársak körében nem volt ismeretlen, hogy kik lehetnek azok, akik valami oknál fogva elbuktak ez alatt a nehéz tehertétel alatt és hajlandók voltak az együttműködésre". Adriányi Gábor, Németországban élő katolikus teológus szerint mintegy hatvan katolikus egyházi személyről bizonyítható, hogy ügynöki jelentéseket írt.

Veres András szerint a kommunista diktatúra éveiben az egyház embereit, szerzeteseket, papokat rendszeresen zaklatták, fizikailag és lelkileg is gyötörték, "hiszen bennük látták a legfőbb ideológiai ellenfelet", ezért "érthető, hogy voltak olyanok, akik valóban bekerültek azok körébe, akik jelentést adtak szolgálatukról vagy a körülöttük élő személyekről".

Idősebb papok elbeszéléseire hivatkozva Veres elmondta: az úgynevezett beépített emberek többségéről paptársai tudták, hogy jelentéseket készítenek. "Nemegyszer, papi összejövetelen az illetők el is mondták, hogy kérlek, ha itt vagyok köztetek, akkor ne beszéljetek ilyen jellegű kérdésekről, mert nekem jelentenem kell" - mondta, hozzátéve, hogy voltak olyanok, akik tevékenységükért bocsánatot is kértek társaiktól.

Veres szerint egyiküknek sem kell nagy nyilvánosság előtt elnézést kérnie, "hiszen nem a társadalom, csak esetleg néhány társuk ellen vétettek". A püspök szerint nem az ügynök papoknak kell bocsánatot kérniük, hanem azoknak, akik a pártállami rendszert működtették és másokat megaláztak. "Lehet, hogy többen közülük ma is politikai hatalmat képviselnek, és ott vannak a politikai vezetésben" - tette hozzá.

Veres azzal kapcsolatban, hogy a készülő törvénytervezet külön kitérne az egyházi személyek átvilágítására, úgy fogalmazott: "Miért kellene olyan szerencsétlen sorsú embereknek a listáját nyilvánosságra hozni, akik áldozatai lettek annak a rendszernek, míg akik működtették azt az embertelen rendszert, azoknak a neve rejtve maradhat?" Megítélése szerint az egész tényfeltárást ma már nem lehet hitelesen végrehajtani.

Veres András kitért arra, hogy a napilapban nyilatkozó Adriányi Gábor, a cikk szerint, több mint negyven éve a hatóságok zaklatásai elől elmenekült Magyarországról, és azt nyilatkozza a cikkben, hogy "a rendszerváltás után senki nem akadt a katolikus egyházban, aki gyengeségét bevallva bocsánatot kért volna". A püspök szerint a nyilatkozónak "nincsen joga" senkit sem felelősségre vonni: "Ha mindenki elmenekült volna, nem tudom, hogy maradt volna talpon az egyház" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK