Gyurcsány Ferenc szerint a NATO-lokátor nem épülhet meg a korábban engedélyezett módon, a kormányfő szerint ugyanis elfogadhatatlan, hogy a lokátor felépítéséhez több tucat fát kelljen kivágni. A beruházás megkezdéséhez így elölről kell kezdeni az engedélyezési eljárást.

A magyar kormány úgy döntött, hogy a Zengőre tervezett radarállomás nem épülhet meg az 1999-ben engedélyezett módon - jelentette be pénteken Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Környezetvédelemi és Vízügyi Minisztériumban tett látogatása után. A miniszterelnök elmondta: az Orbán-kormány a környezetvédelem szempontjainak nem kellő mértékű figyelembevételével döntött a kérdésről. Gyurcsány szerint elfogadhatatlan az a  megoldás, amelynek során fák tucatjait kellene kivágni.

A kormányfő azonban hozzátette: a NATO ragaszkodik ahhoz, hogy a lokátor a korábban jóváhagyott helyszínen, vagyis a  Zengőn épüljön fel, más helyszínen csak saját költségen építhet radarállomást Magyarország, ami 20 milliárd forint pluszköltséget jelent.

Batiz András kormányszóvivő az [origo]-nak elmondta: a lokátor végleges helyszínéről továbbra sincs döntés, egyelőre annyi biztos, hogy a korábban engedélyezett módon nem épül meg a radar. Batiz szerint a kormány célja egy olyan kompromisszumos megoldás, ami a környezetvédelmi és a honvédelmi érdekeket is figyelembe veszi. Ehhez pedig újra kell kezdeni az engedélyeztetési eljárásokat, és új hatástanulmányokra van szükség, ami évekig is elhúzódhat.

A NATO-radart eredetileg a Zengő csúcsára akarta felhúzni a honvédelmi tárca, tavaly februárban azonban környezetvédő civil szervezetek megakadályozták az építkezés megkezdését. A kormány ezt követően felkért egy szakértő bizottságot, hogy válasszanak megfelelő helyszínt. Tavaly decemberben a bizottság befejezte munkáját, de nem javasoltak egy helyet sem. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ezután azt kérte a bizottságtól, hogy vizsgálják meg egy dunántúli síkvidéki radarrendszer kiépítésének lehetőségét is.

[origo]/MTI