A Fidesz szerint túl drágán vesz földet a BA Rt.

2005.02.19. 12:13

Független vizsgálatot követel a miniszterelnöktől a Fidesz egy ferihegyi ingatlanügylettel kapcsolatban. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt képviselője szerint a Budapest Airport Rt. valódi értékének húsz-huszonötszöröséért, 4,7 milliárd forintért vásárol meg egy 20 hektáros földterületet a Ferihegyi repülőtér tőszomszédságában.

A Fidesz arra kéri a miniszterelnököt, hogy biztosítsa egy független vizsgálat feltételeit a Budapest Airport Rt. egyik szerződése ügyében - közölte Szijjártó Péter szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A fideszes országgyűlési képviselő szerint a Budapest Airport Rt. "részben megerősített, részben pedig nem cáfolt" hírek szerint 4,7 milliárd forintért vásárol egy a Ferihegyi repülőtér tőszomszédságában található, 20 hektáros, infrastruktúra nélküli földterületet. Ingatlanszakértői becslések szerint ez az ár húsz-huszonötszöröse a terület valódi értékének. 

"A miniszterelnök függetlensége ebben az ügyben elég erősen megkérdőjelezhető, tekintettel arra, hogy az anyósa korábban az ügyletben érdekelt egyik cégnél magas pozíciót töltött be" - mondta Szijjártó Péter, emlékeztetve arra, hogy Apró Piroska korábban a Budapest Airport Rt. igazgatóságának tagja, 2002. júniusa és 2003. májusa között pedig az igazgatóság elnöke volt. Kérdés, hogy a miniszterelnök tud-e, tudott-e erről a tranzakcióról, "és ha igen, akkor vajon miért nem lépett, vajon miért nem lép" - kérdte a fideszes képviselő.

Szíjártó arra szólította fel a miniszterelnököt, hogy "végre ne csak dumáljon, hanem lépjen végre valamit", vagyis biztosítsa egy független vizsgálat feltételeit a Budapest Airport Rt. által megkötött szerződés ügyében. Mi indokolta ennek a hatalmas összegnek a kifizetését, ki vagy mi áll ennek az ügynek a hátterében - kérdezte Szíjjártó.

A fideszes képviselő szerint, növeli az ügy súlyát, hogy állami vállalatról és közpénzekről van szó. "Ami történt, az korántsem tekinthető a közpénzekkel való felelős, a polgárok, az emberek érdekeit minden tekintetben figyelembe vevő gazdálkodásnak" - mondta.

A képviselő szerint az eladásban érdekelt cég vagy cégcsoport neve felmerült a Hungexpo privatizációja kapcsán is. "Érdekes egybeesés lehet akár az is, hogy a Hungexpo Rt. privatizációja éppen abba a szakaszba érkezett, amikor pénzügyi fedezet bemutatására van szükség" - mondta Szijjártó Péter.