Az Orbán Viktor által meghirdetett nemzeti konzultáció évének gondolata nyomán Nemzeti Konzultációs Tanács alakul a jövő héten, és egy hét-nyolc hónapig tartó akciósorozat indul el. Ennek keretében többek között fórumokat tartanak és megindítják a faluparlamenteket is. A nemzeti konzultációnak az az értelme, hogy átlépjenek minden korábbi párthatárt - mondta Orbán Viktor szombaton.

Nemzeti konzultációs tanács alakul a jövő héten, és hét-nyolc hónapig tartó országos akciósorozat indul el, a Fidesz elnöke által, országértékelő beszédében meghirdetett nemzeti konzultáció évének gondolata nyomán - jelentette be Orbán Viktor szombaton, Budapesten, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség országos küldöttgyűlésén mondott beszédében.

Orbán közölte, hogy a nemzeti konzultációt nem a Fidesz indította, hanem ő maga, ugyanakkor a párt, pénteki elnökségi ülésén döntést hozott arról, hogy részt vesz ebben a programban.

A Nemzeti Konzultációs Tanács tagjai olyan emberek lesznek, akik a politika fölött állnak, nem kívül rajta, akiknek vannak értékeik, szimpátiáik, de a napi harcokban nem vettek részt. Orbán szerint ezeket az embereket arra kérik, hogy a különböző területeken bonyolítsák le a konzultációkat, amelyek három formában zajlanak majd. Egyrészt fórumokat, kulturális programokat tartanak, és megindítják a faluparlamenteket is, leveleket, kérdőíveket küldenek majd, valamint telefonon és interneten is elérhetőek lesznek.

Mint a volt miniszterelnök elmondta, 2005-ben olyan munkát indítanak, amelynek eredményeképpen "egyetlen ember sem lesz a haza mai határain belül, aki azt mondhatná, hogy őt nem kérdezték meg, hogy hogyan szeretné elgondolni és alakítani a jövőjét". Szerinte a nemzeti konzultáció új kapcsolatot jelent az emberek között, valamint az emberek és a politika, a közélet között.

Orbán úgy vélte, 2005-öt nem szabad kampányévvé tenni. "Magyarország nem engedheti meg magának, hogy 2005-ben kampány folyjék az országban ahelyett, hogy tisztességes kormányzati munka folyna" - mondta.