A Fidesz felszólította a miniszterelnököt, hogy nagyobb körültekintéssel nyilvánuljon meg a diplomáciában, "és hagyja abba zavaró repüléseit a külpolitika területén". - Gyurcsány Ferenc "rasszista kijelentése" immár "nemzetközi diplomáciai botránnyá dagadt" - mondta szombaton Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés külügyi bizottság elnöke. "Bagatellizálni a hazarendelést és egyfajta véletlenszerű egybeesésnek minősítetni több mint cinikus és önveszélyes a magyar diplomácia részére" - jelentette ki.

A fideszes politikus szerint a kormányzat "a bolondját járatja ebben a kérdésben a közvéleménnyel". Mint mondta, a kormányzat, különösen a külügyi kormányzat az elmúlt két hétben az üggyel kapcsolatban "egyszerűen nem mondott igazat a magyar társadalomnak, sorozatosan titkolózott, félretájékoztatott". A félretájékoztatás "eklatáns példája", amikor pénteken arra hivatkozva mondták le Szili Katalin szaúd-arábiai útját, hogy hétfőn szavaznia kell a parlamentben - tette hozzá. Németh Zsolt felszólította a kormányt, hogy mondjon igazat ebben a kérdésben. "Több őszinteséget és kevesebb dezinformációt kérünk" - mondta.

Az ellenzéki politikus kérte, hogy az ügy teljes dokumentációját, a jegyzékeket, a leveleket bocsássák a parlament külügyi bizottságának rendelkezésére, hogy "ezáltal is hozzájárulhassanak a kármentés további lépéseihez". Németh emlékeztettet rá: a nemzetközi közösség erőfeszítései az utóbbi időben arra irányultak, hogy az arabok és a terrorizmus fogalmát szétválasszák egymástól, Gyurcsány Ferenc kijelentése pedig ezzel az erőfeszítéssel áll szemben.