25 ezer forintra büntethetik a koldulást Szegeden

2005.02.21. 16:57

Három önkormányzati képviselő szabálysértéssé minősítené a koldulást Szeged belvárosában a város idegenforgalma és az ott lakók biztonságérzete érdekében. A képviselők azt javasolják, hogy akár 25 ezer forintos bírságot is ki lehessen szabni a szabálytalanul koldulókra.

A város idegenforgalma és az ott lakók biztonságérzete érdekében három önkormányzati képviselő szabálysértéssé minősítené a koldulást Szeged belvárosában - jelentette be két szocialista és egy Centrum párti városatya sajtótájékoztatón hétfőn, Szegeden. "Szeretnénk elérni, hogy ez a jelenség ne a város legszebb részére koncentrálódjon" - mondta Szondi Ildikó.
   
Jelenleg nem tiltja jogszabály az úgynevezett "néma koldulást", bírság kizárólag a kéregetés minősített eseteiben - zaklató módon vagy gyermekkel történő koldulás - szabható ki. Az Alkotmánybíróság határozata azonban lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok egyes övezetekben szigorúbb szabályozást vezessenek be - hangzott el a tájékoztatón. A képviselő közölte, hogy a közterület-használati rendeletbe kívánják belefoglalni a koldulás tilalmát a belvárosban és a Mars tér területén. Javasolják: e rendelkezés megszegését minősítsék szabálysértésnek, melyért 25 ezer forint bírság szabható ki.
   
A tervezet célja nem az önkormányzat bevételeinek növelése és a nehéz helyzetben élők megsarcolása, hanem az, hogy ez a terület ellenőrizhető legyen és megfelelő figyelemfelkeltéssel a mainál rendezettebb viszonyok alakuljanak ki az idegenforgalmilag frekventáltabb városrészekben - hangsúlyozta Szondi Ildikó. A tapasztalatok szerint a városban rendszeresen kéregetők döntő többsége nem szegedi, sőt jelentős részük nem is magyar állampolgár - tudatta a képviselő. Az indítványt február 25-ei ülésén tárgyalja a szegedi közgyűlés.

KAPCSOLÓDÓ CIKK