22 ezer kiló mérgezett tv-paprika került az országba Marokkóból. Az ÁNTSZ tudomása szerint a Cora és a Match áruházakba kerülhetett az áruból, de jutott a kiskereskedőknek is az áruból. A rovarirtót tartlamazó zöldség - amely pupilla tágulást és nyáladzást okozhat - különösen gyerekek esetében lehet veszélyes, ha többször esznek belőle. A forgalmazó ellen államigazgatási eljárás indult.

22 ezer kiló mérgezett tv-paprika került az országba - mondta Ócsai Lajos, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat főosztályvezetője. Ócsai Lajos közölte: a MÓ-TA Kft. által importált tv-paprika első szállítmánya február 4-én, a második február 14-én érkezett az országba. Az első vizsgálatok Kaposváron forgalmazott tételből mutatták ki a fertőzést, később Tatabányán és Szolnokon is találtak a mérgezett paprikából. A Marokkóból importált zöldségben a határértéket jóval meghaladó rovarirtószer maradékot (foszfát-észtert) mértek.

Az ÁNTSZ szerint a kereskedelmi forgalomból ki kell vonni az összes, a MÓ-TA Kft. által importált paprikát. Eddig 7 ezer kilót foglaltak le a cég raktárában, a többiről nincs pontos információ. Az első adatok szerint a nagy üzletláncok közül a Match és a Cora áruházakba kerülhetett a mérgezett zöldségből, valamint nagyon sok kiskereskedő kapott az áruból. A boltokból már megkezdték a paprikák begyűjtését, a Match már a múlt héten kivonta a mérgezett terméket boltjaiból.

A szúrópróbaszerű ellenőrzést végző Növény- és Talajvédelmi Szolgálat főigazgatója megerősítette, hogy a veszélyes szert tartalmazó paprika az országban nagyon sok helyre elkerült, a nagy üzletláncokon kívül a kiskereskedőkhöz is. "Biztosak vagyunk abban, hogy még a polcokon is van itt-ott, amott" - fogalmazott Halmágyi Tibor főigazgató, aki hozzátette: felügyelőik a hétvégén is ellenőrzik az egész országban, hogy a kereskedők eleget tettek-e az érintett paprika kivonásáról kiadott rendelkezésnek. "Akkor teszi jól a fogyasztó, ha megnézi, vagy igazoltatja a boltban, hogy nem ez a MÓ-TA Kft. által Marokkóból behozott paprikatétel, s ha ezt bizonyították, akkor nyugodtan megeheti" - tanácsolta a főigazgató.