Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel akarnak tárgyalni a gazdák, Németh Imre földművelésügyi miniszterben ugyanis megrendült a bizalmuk, mivel szerintük az agrártárca vezetője időhúzásra játszik. Bár a gazdák vasárnapra tervezett tüntetésüket lemondták, néhány száz támogatójuk összegyűlt a Kossuth téren. Az országos gazdademonstrációhoz csatlakozva félpályás útlezárás kezdődik Komárom-Esztergom megyében hétfő reggeltől a 13-as számú főúton Komáromnál.

A demonstráló gazdák képviselői vasárnap bejelentették, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni, hogy a megbeszéléseket mielőbb be lehessen fejezni és a köznyugalmat meg lehessen őrizni - jelentette be Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke vasárnap Budapesten, az agrárgazdasági kutatóintézetben tartott sajtótájékoztatón.

A Magosz elnöke szerint azért szeretnének a miniszterelnökkel tárgyalni, mert Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterben megrendült a gazdák bizalma. Az érdekképviseleti szervezet vezetője szerint ugyanis az agrártárca vezetője időhúzásra játszik, még a saját beosztottjait sem tájékoztatja pontosan az ügyek állásáról.

László Boglár kormányszóvivő a gazdák felvetése kapcsán azt mondta: szakmai kérdésekben a szakminiszter rendelkezik legitimációval. "Politikai kérdésekben politikai partnerekkel szokott a miniszterelnök tárgyalni. Eddig úgy tudtuk, hogy a Magosz nem az, bár az elmúlt napok történései ébresztettek némi kétséget ebben" - tette hozzá.

Támogatók vonultak a Kossuth térre

Néhány száz fős csoport gyűlt össze vasárnap délelőtt a Kossuth téren a földművelésügyi tárca épülete előtt, de a tüntetőkkel közölték, hogy a bejelentett gazdademonstrációt lemondták. Többen nemzeti színű zászlókat lobogtattak.

Nem sokkal 11 óra után Takács András a szervezők felkérésére közölte az összegyűltekkel, hogy a demonstrációs bizottság által korábban meghirdetett tüntetés elmarad. Arra kérte a megjelenteket, hogy akik szolidaritásukat akarják kifejezni a gazdákkal, azok menjenek a Felvonulási térre, ahol már várják őket.

Hétfőn útlezárás Komáromnál

Az országos gazdademonstrációhoz csatlakozva félpályás útlezárás kezdődik Komárom-Esztergom megyében hétfő reggeltől a 13-as számú főúton Komáromnál - mondta Márkus János, a szervezők egyike. A Független Kisgazdapárt Komárom-Esztergom Megyei Szervezetének elnöke közölte:
hétfőn délelőtt 9 órától szombaton 17 óráig a 13-as számú főút Csémpuszta vasúti átjáró és a Komárom városba bevezető tábláig lévő szakaszon lesz a útlezárás. A gazdák 100 munkagéppel vonulnak fel az útszakaszon. Azt, hogy az erőgépeket a demonstráció ideje alatt az éjszaka folyamán is kint hagyják-e az utakon, a hétfői napon a kormány és a gazdák közötti egyeztetéstől teszik függővé - tette hozzá Márkus János.