A demonstráló gazdák és az agrártárca tárgyalásai hétfőn sem folytatódnak annak ellenére, hogy mindkét fél úgy nyilatkozik, a tárgyalásban és a megegyezésben érdekelt. A felek egyelőre saját álláspontjuk kidolgozásával foglalkoznak. Három megyében félpályás útlezárással tiltakoznak a Magosz helyi szervezetei, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a budapesti demonstrálókkal. A Tolna megyei gazdák javaslatára a Magosz a határlezárást is fontolgatja.

Sem az agrártárca, sem a demonstráló gazdák megbízottai nem kezdeményeztek hivatalosan egyeztető tárgyalást hétfőre - mondta el Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője. A szóvivő szerint a tárgyalóküldöttségek saját álláspontjuk kidolgozásával foglalkoznak, az agrártárcánál várják a demonstráló gazdák megbízottainak írásos válaszát a vasárnap a minisztérium által közzétett megállapodás-tervezetre. Közben Németh Imre miniszter az agrárdemonstráció miatt lemondta hétfőre tervezett hivatalos brüsszeli útját.

A demonstráló gazdák és az agrártárca tárgyalásai vasárnap lényegében holtpontra jutottak annak ellenére, hogy a gazdák visszavonták demonstrációs szándékukat a Kossuth téren, így elmaradt a vasárnapra meghirdetett gazdatüntetés. Közben mindkét fél úgy nyilatkozik, hogy a tárgyalásban és a megegyezésben érdekelt.

Hétfő reggel egy tévéműsorban együtt szerepelt Németh Imre agrárminiszter és Jakab István, a Magosz elnöke. A műsorban Németh és Jakab is többször megerősítette saját tárgyalási hajlandóságát, azonban az nem derült ki, hogy a szakértői egyeztetések folytatódnak-e és mikor. A földművelésügyi tárca által elkészített megállapodástervezetről Jakab úgy vélekedett: néhány ponton nem látnak alapvető elmozdulást a korábbiakhoz képest.

A gazdák vasárnap kijelentették, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel akarnak tárgyalni, mert Németh Imre földművelésügyi miniszterben megrendült a bizalmuk. Szerintük az agrártárca vezetője időhúzásra játszik. László Boglár kormányszóvivő erre válaszul azt mondta: szakmai kérdésekben a szakminiszter rendelkezik legitimációval. "Politikai kérdésekben politikai partnerekkel szokott a miniszterelnök tárgyalni. Eddig úgy tudtuk, hogy a Magosz nem az, bár az elmúlt napok történései ébresztettek némi kétséget ebben" - tette hozzá.

Hajdú-Bihar megye útjain félpályás forgalomlassító demonstrációt tartanak hétfőtől a gazdák, így fejezve ki szolidaritásukat a Budapesten tüntető társaikkal - mondta Örvendi László, a Magosz térségi elnöke. Reggel 8 és 9 óra között 50-50 erőgéppel, traktorral, szállító járművek vonultak öt helyszínre a helyi gazdakörök szervezésében: Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló, Haláp, Nagyhegyes és Püspökladány térségében 16 óráig tart a demonstráció.

"Összeálltak az elkeseredett gazdák, bejelentették szándékukat a rendőrségen, és hétfőn ők is kivonultak az utakra" - mondta Örvendi, akinek arról nincs tudomása, hogy a gazdakörök által szervezett öt megmozdulás mellett pontosan hány helyen van tiltakozó demonstráció a térségben. A félpályás útlezárásokat szándékuk szerint egész héten folytatják a megyében.

Félpályás útlezárással demonstrálnak hétfőn reggel kilenc órától a gazdák a 44-es számú főútvonalon is Szarvas és Békésszentandrás között - mondta Nagy Gyula szervező, a békésszentandrási gazdakör elnöke. A főútvonalon mintegy 30-40 munkagéppel vonultak fel a helyi, valamint a Szarvason és a környező településen élő gazdák, akik hétfőn 15 óráig, kedden szintén reggel kilenc órától 15 óráig demonstrálnak.

Zala megyében is félpályás útlezárással tiltakoznak a gazdák hétfő reggel 9 órától délután 4 óráig a 86-os és a 75-ös főúton. Klesch Tamás, a helyi demonstráció egyik vezetője elmondta: a 86-os úton Zalalövő és Rédics között, a 75-ös úton Rédics és Lenti között több tucat munkagéppel vonultak föl a gazdák, hogy kifejezzék szolidaritásukat a budapesti Felvonulási téren egy hete demonstrálókkal. A helyi akcióhoz folyamatosan csatlakoznak a gazdák, a nap folyamán összesen mintegy száz erőgépre számítanak.

A szervező közölte, hogy négy napra, tehát csütörtök délutánig van engedélyük a demonstrációra. Hozzátette, hogy további helyszínek bevonásáról is egyeztetnek a rendőrséggel.

A Tolna megyei gazdák azt javasolták a Magosz vezetőinek, hogy a demonstrációt a határátkelők lezárásával folytassák - mondta el Hadházy Árpád helyi szervező. "A gazdák közötti megbeszélésen vasárnap az az elvi álláspont fogalmazódott meg, hogy a demokratikus nyugati országokban megszokott módszert, a fontosabb határátkelők lezárását tartanák alkalmasnak a demonstráció folytatására" - mondta.

Hadházy szerint amennyiben Mohács térségében sor kerülne a határátkelő blokádjára, akkor abban a Tolna megyei gazdák "tevékeny részvételükkel" támogatnák a baranyaiakat.

A Csongrád megyei gazdák csütörtökre terveznek félpályás útlezárást a 47-es úton, Kishomoknál - mondta a hódmezővásárhelyi gazdakör alelnöke.