A Positive Futures Partnership felmérése szerint az európai és amerikai vállalatvezetők döntő többsége szerint a HIV-fertőzöttek komoly diszkriminációval szembesülnek a munkahelyeken. A megkérdezettek fele szerint például nem dolgozhatna HIV-fertőzött szakácsként, negyedük pedig a pincérek közül zárná ki őket. Az [origo] több cégnél is érdeklődött, alkalmaznának fertőzött embert. A telefonon megkeresetteknek semmilyen fenntartásuk nem volt, akikkel viszont személyesen beszéltünk, már elgondolkodóbbak voltak.

A vezetők több mint 85 százaléka gondolja úgy, hogy a HIV-fertőzöttek komoly diszkriminációval szembesülnek a munkahelyeken - áll a Positive Futures Partnership által készített, európai és amerikai munkaadók és -vállalók véleménye alapján készült felmérésben. A megkérdezettek majdnem fele nyilatkozott úgy, hogy a HIV-fertőzötteknek nem szabad szakácsként dolgozniuk, negyedük pedig pincérként nem engedne alkalmazni fertőzött személyt.

 

A felmérésben részt vevők szerint szükség lenne a HIV-fertőzéssel kapcsolatos oktatásra, mert ez segítene a fertőzöttek munkahelyi helyzetén, és álláshoz jutásukat is megkönnyítené.

 

Az [origo] több céget is megkeresett telefonon azzal, megkérdezik-e az állásra jelentkezőktől, hogy fertőzöttek-e, illetve alkalmaznának-e HIV-pozitív személyt. A Tesco áruházlánc személyzeti vezetője azt mondta: nem kérdeznek erre rá, és a HIV-fertőzötteknek ugyanolyan joguk van elhelyezkezni, mivel a törvény nem tiltja az alkalmazásukat.

 

Hasonlóan nyilatkozott a soproni Állomás Gyógyszertár munkatársa és a VIII. kerületi Memphis étterem vezetője, Simon Mihály is. Utóbbi megjegyezte, hogy ő csak a pincérek felvételéről tud nyilatkozni, mert a szakácsok máshoz tartoznak. Hozzátette: egészségügyi könyvet kérnek a pályázóktól, amely azonban a HIV-fertőzöttségről nem tartalmaz adatot, és külön erre nem is kérdeznek rá.

 

Tihi József, a XI. kerületi Erzsi Mama Konyhája nevű étterem üzletvezetője viszont azt mondta: nem keresnek embert hirdetés útján, hanem csak ismerősök ajánlásával lehet hozzájuk bekerülni. Emiatt nem is kérdeznek rá az illető egészségi állapotára, de szerinte az ismerősi ajánlás ki is zárja, hogy fertőzött személy kerüljön közéjük.

 

"Nekem személy szerint semmi bajom nincs velük, de én mindig a vendég érdekeit nézem" - mondta az [origo]-nak egy budai étteremben pincérként dolgozó fiatalember, amikor személyesen érdeklődtünk. Ő úgy tudta, hogy aki HIV-pozitív, az nem is dolgozhat étteremben a higiéniai szabályok miatt. "Ha nem tudják, nem gond, de ha megtudják, nem jönnek ide. Gondolj bele" - mondta.

 

"Mi liberális fajták vagyunk" - kezdte egy élelmiszerbolt eladója, aki azt állította, hogy mindenképpen alkalmazna HIV-fertőzött embereket. "Bár lehet, hogy beleszólna, hogy élelmiszerekkel dolgozunk" - bizonytalanodott el, majd annyit mondott még megkönnyebbülve: "szerencsére nem nekem kell döntenem".