A demonstráló magyar gazdák eljuttatják petíciójukat az Európai Parlament petíciós bizottságához is, "hogy minden európai gazdához eljusson az üzenet". Közben Budapesten némi késéssel ismét megkezdődött az egyeztetés az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között. A gazdák az országban tizenhét helyen zárták le az utakat, hogy támogassák a budapesti tüntetést.

Némi késéssel ismét megkezdődött az egyeztetés az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között Budapesten az Agrárgazdasági Kutatóintézetben. A tárgyalóasztalhoz először Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke ült le négyszemközti megbeszélésre. Ezt követően csatlakoznak az eszmecseréhez a minisztérium és a demonstráló gazdák szakmai munkacsoport-vezetői, akikkel együtt a két delegációvezető áttekinti a petícióban foglaltakra adott minisztériumi válaszokat, és megegyeznek abban, hogy milyen kérdések kerüljenek napirendre a kedden várhatóan újrakezdődő szakértői tárgyalásokon.

Varga Géza, a magyarországi gazdatüntetés szervezőbizottságának a nemzetközi kapcsolatokért felelős tagja fontosnak nevezte, hogy minden európai gazdához eljusson az üzenet. A demonstráció során a múlt héten átadott petíciójukat ezért várhatóan eljuttatják az Európai Parlament úgynevezett petíciós bizottságához is.

A Magosz vasárnap közölte, hogy Németh Imre miniszterben elvesztették bizalmukat, ezért a továbbiakban Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel kívánnak tárgyalni. A kormányfő szóvivője útján közölte: a gazdákkal való tárgyalás szerinte a szakminiszter hatásköre. A gazdák képviselői hivatalos választ még nem kaptak a miniszterelnöktől tárgyalási javaslatukra. Erre a demonstrációs bizottság tovább vár, mivel úgy vélik, hogy a miniszterelnöknek foglalkoznia kell a gazdák gondjaival. Gyurcsány Ferenc kormányfő hétfőn a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) konferenciáján kifejtette: a demonstráló gazdák képviselői a kormány legitimitását kérdőjelezik meg azzal, hogy elutasítják az agrártárca helyszínét a tárgyalások folytatására.

Hétfőn a rendőrség tájékoztatása szerint összesen az ország tizenhét pontján kell félpályás útelzárásra számítani a gazdák bejelentett demonstrációja miatt.

A késő délelőtti állapotok szerint így például Hajdú-Bihar megyében öt, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében három-három, Zala megyében két, Komárom-Esztergom és Békés megyében egy-egy helyen lehetett számítani a gazdák félpályás útlezárására, ám időközben új helyszíneken is demonstrálni kezdtek. Vas megyében a következő napokban a bucsui és a kőszegi határátkelőhely közelében terveznek félpályás útlezárást a gazdák. Megyei szervezetek javasolták határátkelők lezárását is.

Múlt kedden kezdett demonstrációjukkal a gazdák elsősorban a késlekedő agrártámogatások miatt tiltakoznak. A kormánynak átadott petícióban fontos követelésként fogalmazódott meg a tárgyalások megkezdése, valamint a gazdákat lejárató sajtókampány megszüntetése is. Emellett a tavaly február 25-én aláírt demonstrációs megállapodás maradéktalan betartását is követelték a gazdálkodók, valamint azt, hogy elmaradt járandóságaikat azonnal fizessék ki.