Lamperth megszondáztatná a képviselőket is

2005.03.02. 14:36

Lamperth Mónika belügyminiszter szerdán olyan törvénymódosítási javaslatot kezdeményezett a mentelmi bizottság elnökénél, hogy a közúti ellenőrzésekkor a képviselők mentelmi jogukra hivatkozva ne tagadhassák meg az intézkedést.

Orodán Sándor, a Belügyminisztérium kommunikációs főigazgatója közleményében azt írta: a belügyminiszter az Országgyűlés Mentelmi, Összeférhetetlenségi és Mandátumvizsgáló Bizottságának elnökénél kezdeményezte, hogy a testület nyújtson be törvénymódosítási javaslatot, illetve kezdje meg az ehhez szükséges szakmai egyeztetéseket, hogy a közúti ellenőrzésekkor a képviselők mentelmi jogukra hivatkozva ne tagadhassák meg az intézkedést.

 

A belügyminiszter kérte a Legfelsőbb Bíróság elnökének és a legfőbb ügyésznek a támogatását, és azt, hogy saját hatáskörükben járjanak közbe a jogegyenlőség elvét sértő gyakorlat mielőbbi megszűnéséért.

 

Szaporodnak azok az esetek, amikor a közúti ellenőrzés során eljáró rendőr intézkedése alól a mentelmi jogot élvező személy a képviselői sérthetetlenségre hivatkozva tagadja meg az alkoholszondás ellenőrzést - állapította meg közleményében Orodán Sándor. Hozzátette: az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szavai és szelleme szerint a mentelmi jog mindenekelőtt nem privilégium, hanem a képviselői munka zavartalanságát szolgálja. "A közúti közlekedés azonban nem a törvényhozás színtere, egy joggal vitatható helyzetben pedig nem lehet áttörhetetlen mentsvár a képviselői mentelmi jog" - áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK