A demonstráló gazdák és az agrártárca képviselői pénteken 13 órától folytatják a plenáris egyeztetést - mondta újságíróknak Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csütörtök este.

Számít a véleménye
Nyerjen az 500 ezer forint összértékű nyeremények közül, kérjük, töltse ki kérdőívünket.Mondja el a véleményét az [origo]-ról

A miniszter kijelentését megerősítette Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, aki a gazdák tárgyalódelegációját vezette. Németh Imre közölte: a tárgyalások napirendjén szereplő tíz témakörből hatot tekintettek át. A plenáris megbeszélések végeztével a tárgyalócsoportok szakértői külön-külön egyeztetnek a még vitás kérdésekről és készítik el javaslataikat a pénteki plenáris ülésre.

Jakab István elmondta, hogy a gazdák szakértői az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének Nádor utcai székházában tárgyalnak csütörtök késő este és péntek délelőtt. A Magosz elnöke elsősorban a források átcsoportosítását és más, a központi költségvetéshez kapcsolódó kérdéseket tartja nehezen megoldhatónak.

130 + napi 10 millió
Eddig az adófizetők 130 millió forintjába került a demonstráció biztosítása a rendőrségnek, ez az összeg naponta 10 millió forinttal nő. Ez a rendőr-ség saját költségvetését terheli. Az összes költség 75 százaléka a BRFK-t terheli, mert a fővárosi rendőrségnek kell gon-doskodnia a traktorok őrzéséről.

Arra az újságírói kérdésre, hogy a tárgyalások várhatóan mikor fejeződnek be, a két küldöttségvezető eltérő véleményt fogalmazott meg. Németh Imre szerint akár már pénteken is tető alá kerülhet a megállapodás, míg Jakab István szerint az egyezséghez akár több napra is szükség lehet.

Csütörtökön délután kezdődött meg a plenáris egyeztetés az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban. A miniszter barátságtalan, a tárgyalásokat nehezítő lépésnek tartotta, hogy a demonstráló gazdák szerdán a Felvonulási térről a Kossuth térre irányítottak át a traktorokat. Országszerte is tovább folytatódtak a demonstrációk.