Az evangélikusok bocsánatot kérnek ügynökeik miatt

2005.03.03. 12:08

A Magyarországi Evangélikus Egyház országos elnöksége nyilatkozatban követte meg azokat, akik egyházi ügynökök tevékenysége miatt szenvedtek. Egyúttal fel szeretnék dolgoztatni az ügynöki múlttal vádolt evangélikus egyházi személyek iratait, és erről jelentést készítenének.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) országos elnöksége sajnálattal értesült az "ügynöklista" - ismeretlen személy általi - jogszerűtlen közzétételéről - áll az MTI-hez eljuttatott dokumentumban. Mint írták, a közelmúlt fájdalmas történelméhez hozzátartozik sokak megfélemlítése és zsarolása, aminek ismerete nélkül alig érthetőek azok a döntések, amelyek a BM különleges ügyosztályához kötött tevékenységhez vezettek. A névsor jelenlegi közlése szerintük egyházellenes indulatkeltésre is alkalmas.

"Ugyanakkor kérjük: Isten bocsássa meg az elkövetett vétkek sokaságát, és megkövetjük azokat, akik egyházi ügynökök tevékenysége miatt szenvedtek" - írják közleményükben.

A MEE országos elnöksége javasolja, hogy az egyház országos közgyűlése hozzon létre egy 3-5 tagú bizottságot az ügynökmúlttal gyanúsított evangélikus egyházi személyek iratainak feldolgozására és az erről szóló jelentés elkészítésére. A bizottság munkájába egy történész, egy levéltáros és egy jogász, szükség esetén egyéb szakértő bevonását indítványozza a testület, hozzátéve: a javaslat feltételezi az ügynökiratok teljes körű hozzáférhetőségét.

"Az irgalmas Isten tegye késszé szívünket a tisztánlátásra, a bűnbánatra és a megbocsátásra" - zárul a nyilatkozat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK