Az Országos Gazdademonstrációs Bizottság bejelentette: a tervezettnél csak két órával később hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni az agrártárca képviselőivel. A gazdák a miniszter egy nyilatkozata miatt lettek dühösek. Terveik szerint a Kossuth tér további részére újabb területfoglalási igényt jelentenek be. Az országban közben számos helyen folytatódik a demonstráció.

 

Az Országos Gazdademonstrációs Bizottság a tervezettnél két órával később, délután három órakor hajlandó folytatni a tárgyalásokat a minisztérium képviselőivel, ugyanakkor a Kossuth tér további részére újabb területfoglalási igényt jelent be - közölte Bagi Béla, a bizottság elnöke pénteken. A BRFK közleménye szerint a gazdák március 15-én is tüntetni akarnak a Parlament előtt, a bejelentésről egyeztető tárgyalást kezdenek.

 

Bagi sajtóközleménye szerint Németh Imre földművelésügyi miniszter péntek reggeli televíziós szereplésében "a jóérzésű emberekből elemi felháborodást kiváltó" megjegyzéseket tett. A miniszter "csurgó nyálú, hataloméhes, pénzért tüntetőkről beszélt" - áll a közleményben, amely szerint a kijelentéssel durván megsértette és rágalmazta a demonstráló gazdákat.

 

A közlemény utal arra, hogy a csütörtökön megkezdődött plenáris egyeztetésen egyhangúlag elfogadták, hogy mind a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, mind pedig az Országos Gazdademonstrációs Bizottság tartózkodik a tárgyalás menetét zavaró sajtószereplésektől. "Az Országos Gazdademonstrációs Bizottság megállapította, hogy miközben a miniszter provokációval, a tárgyalások halogatásával vádolja a gazdákat, most bebizonyosodott, hogy doktor Németh Imre FVM miniszter úr a legnagyobb provokátor" - áll a közleményben, amely szerint a miniszter nyilatkozata azt tükrözi, hogy továbbra sem veszi komolyan a gazdák követeléseit és provokációjával meg akarja akadályozni a mihamarabbi békés keretek közötti megállapodást.

 

A közszolgálati televízió Nap-kelte című adásában Németh Imre pénteken reggel egyebek mellett arról beszélt, hogy van olyan gazda, aki telefonon felhívta őt és arról tájékoztatta, hogy 4 ezer forintot ajánlottak neki a demonstrációban való részvételért.

 

A demonstráció szervezettségére vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette: "két síkon folynak az események, az egyik a jószándékú gazdák problémáinak a megoldására irányul, a másik egy nagy politikai játszma, ami igazából nem a mezőgazdaságról szól, hanem "csöpögő nyálú, hatalomsóvár emberek akciójáról, ez a hatalmas különbség a kettő között".

 

A miniszter az egyeztetés megkezdésekor kijelentette, hogy senkit nem akart megsérteni és a tárgyalásokat sem akarta befolyásolni. Hozzátette mindehhez: "akinek nem inge, ne vegye magára". Hozzátette: ezzel a maga részéről letudta a dolgot. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke - aki a demonstráló gazdák tárgyalóküldöttségét vezeti - ugyanakkor közölte: amennyiben meg tudja nevezni a minsizter, hogy ki volt az a gazdálkodó, akinek négyezer forintot ajánlottak korábban azért, hogy kiálljon munkagépével az útra, nevezze meg, mert a demonstráló gazdák önmaguk finanszírozzák tiltakozásuk költségeit.

 

Eddig 130 millióba kerültek a gazdák a rendőröknek

 

Naponta tízmillió forintba kerül a rendőrségnek a gazdademonstráció. Garamvölgyi László ORFK-szóvivő szerint eddig 130 millió forintba került a rendőri biztosítás. A költségeket az ORFK maga fizeti - írta a Blikk.

 

A rendőrök váltott őrségben őrzik a tiltakozás békés jellegét egy csoportban átlagosan 40-50 rendőrrel. Egy rendőr napi költsége rezsivel együtt 10 ezer forint. A rendőrség idei költségvetése meg is érzi majd a gazdademonstrációt, mivel egy ilyen eseményt nem lehet előre tervezni - közölte az ORFK kommunikációs igazgatója.