Több mint 3000 erő- és munkagéppel tiltakoznak a gazdák az ország útjain, 65 helyszínen. A baranyai demonstrálók arra az esetre, ha a tárgyalások belátható időn belül nem vezetnének eredményre, a határátkelőhely lezárását is kilátásba helyezték. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn azt mondta, nem lehet 15 év vidékkel szembeni adósságát egy-két fagyos hétvégén, utcán, vagy éppen tárgyalótermekben megoldani.

Jelenleg 65 helyszínen csaknem 3300 erő- és munkagéppel tiltakoznak a gazdák az utakon - mondta Obreczán Ferenc, a Magosz főtitkára. Hevesben három helyszínen tartanak félpályás útlezárást. A 3-as főúton Kápolna és Karácsond határában, illetve a 33-as út Füzesabony mellett húzódó szakaszán demonstrálnak, összesen mintegy 60 géppel. Hajdú-Bihar megyében minden korábbinál több, összesen nyolc helyszínen tartanak félpályás forgalomlassító demonstrációt. A Fejér megyei gazdák a 7-es főút martonvásári és szabadbattyáni szakaszán tüntetnek. Martonvásár térségében a 7-es főút Budapest felé vezető sávjában tíz gazda hét traktorral zárja le egy szakaszon az út fél pályáját. Szabadbattyánnál - ugyancsak a főváros felé vezető sávban - 24 gazda tizenhét traktorral és hat személyautóval sorakozott fel.

A határátkelőt is lezárhatják

A baranyai gazdák a drávaszabolcsi határátkelőhelynél és az 57-es úton, Mohács közelében tüntetnek- közölte a siklós-bodonyi gazdakör elnöke. Koós Zoltán elmondta, hogy a naponta reggel nyolctól délután négy óráig engedélyezett tüntetést mindaddig megtartják, amíg nem születik megegyezés a kormány és a gazdaszervezetek között. Koós Zoltán arra az esetre, ha a tárgyalások belátható időn belül nem vezetnének eredményre, a határátkelőhely lezárását is kilátásba helyezte. "Ha a francia parasztok megtehetik, mi miért ne tehetnénk meg?" - tette fel a kérdést a gazdakör elnöke.

"Elfogyott a türelem"

Hétfőn szakértői szinten folytatódott a gazdák és az agrártárca képviselői között az egyeztetés az agrárminisztériumban. A gazdák követeléséről tervezett parlamenti plenáris ülést a korábban jelzett hétfő délutáni időpontról keddre halasztották. A Magosz elnöke egy reggeli televízió-műsorban azt mondta, hogy hétfőn lezárulnak a szakértői egyeztetések, és két napot adnak a megegyezésig a kormányzatnak. "A szakmai tárgyalásokon előrehaladtunk (...) elfogyott a türelem" - mondta Jakab István. Paulina László, a gazdatüntetés demonstrációs bizottságának tagja, a Baromfitartók Szövetségének elnöke ugyanakkor az MTI-hez hétfőn közleményt juttatott el, amelyben azt írja: biztosítani kell a gazdák azonnali békés hazatérését, és új keretek között kell tovább tárgyalni azoknak, akik valóban a hidegben fagyoskodó demonstrálók érdekeit nézik.

Dékány András a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szóvivőjének tájékoztatása szerint a halasztás oka, hogy a szakértőknek további egyeztetésre van szükségük, másrészt az FVM vezetőinek parlamenti elfoglaltsága is indokolja a plenáris tárgyalások egy nappal későbbi megkezdését. A hétfői szakértői tárgyalásokon azokat a kérdésköröket tekintik át, amelyekben jelentősen eltért a két tárgyaló küldöttség véleménye. Németh Imre agrárminiszter a Magyar Televízió Kereszttűz című műsorában arról számolt be, hogy, a tárgyalások folyamán kiszélesedtek a témakörök, és a kezdetben 14 pont helyett már egy 40 oldalas tervezetről tárgyalnak. A miniszter elmondása szerint a tárgyalásokon szereplő kérdések a költségvetés, értékrendek és strukturális gondok köré csoportosíthatók.

Pokorni cáfol

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke hétfőn cáfolta a földművelésügyi miniszter azon kijelentését, amely szerint azt mondta volna egy fórumon, hogy a gazdatüntetés már a jövő évi választás része, ezért a Fidesz minden támogatást megad a gazdáknak, kézben tartja őket. Pokorni Zoltán felidézte, hogy miről beszélt. "Segítünk, amit tudunk a gazdáknak, de nem hiszem, hogy elébük kellene tolakodnunk. Segítenünk kell, mert igazuk van. A választópolgárok többsége szerint, ha megkapták a pénzt Brüsszelből, de nem fizették, akkor ez így nem tisztességes." Németh Imre elmondta: nem a lakossági fórumon, hanem azt követően, "szűk fideszes körben" tette Pokorni Zoltán az általa idézett kijelentést, s erről megbízható információja van.