Ferencváros SZDSZ-es polgármestere várhatóan kisebbségből irányítja majd a kerületet, miután pártja és az MSZP közötti koalíció felbomlott. Az ellenzéki polgári frakció előreláthatólag főállású alpolgármestert állít.

Gegesy Ferenc polgármester elmondta: miután az MSZP nem szavazta meg a kerület idei évi költségvetését, ezért úgy tekinti, hogy a párt SZDSZ-szel kötött koalíciója felbomlott. Közölte, hogy a kerületet kisebbségből is megpróbálja vezetni. Mint mondta, a kerület szempontjából fontos pártpolitikától távoli ügyekben, így például a városrehabilitációban, megteremthető az együttműködés koalíció nélkül is.

 

Egy neve elhallgatását kérő ellenzéki politikus szerint már folynak azok a tárgyalások, melynek eredményeként a ferencvárosi képviselő-testület, előreláthatólag csütörtökön, a Fidesz-MDF-MKDSZ frakciójából alpolgármestert választ. Közölte, ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a polgári frakció koalícióra lépne a kerületi SZDSZ-szel.

 

Gegesy megerősítette: rendkívüli testületi ülést hív össze csütörtökre, a napirenden egyetlen program szerepel: a kerület új alpolgármesterének megválasztása a Fidesz-MDF-MKDSZ frakciójából. Közölte, a Fidesz főállású alpolgármesterének "érdemi hatáskört" kíván adni, így, mint mondta, elképzelhető hogy Bánsághi Tamás szocialista alpolgármester korábban elvont feladatköreit vagy annak egy részét kapja meg.

 

A két baloldali frakció közötti együttműködés azt követően szakadt meg, hogy nem tudtak megállapodni egy sportcentrum beruházásának ügyében. Az SZDSZ ezért a polgári frakcióval, az MSZP-vel szemben szavazta meg az idei költségvetést.

 

A koalíciós vita előzményei közé tartozik az is, hogy Gegesy Ferenc elvonta Bánsághi Tamás hatásköreit, mondván: az alpolgármester a vagyoni és beruházási területeken sorozatosan hibákat követett el. Bánsághi Tamás korábban úgy nyilatkozott: Gegesy Ferenc veszélyezteti a baloldali koalíciót. Felvetette azt is: az MSZP meggondolja, hogy 2006-ban Gegesyt indítják-e a koalíció polgármesterjelöltjeként.