Vizsgálat indul az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) korábbi gazdálkodása ügyében. Kolompár Orbán elnök szerint az előző vezetés felelőtlen gazdálkodása miatt halmozott fel tartozásokat az OCÖ. Az önkormányzat ugyanakkor jelenlegi gazdálkodását független céggel vizsgáltatná meg. Farkas Flórián, aki 2003-ig volt az OCÖ elnöke, "megalapozatlan rágalomnak" tartja Kolompár kijelentéseit.

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) jelenlegi vezetése fényt kíván deríteni a korábbi vezetés "jogszerűtlen intézkedéseire és törvénysértő költekezésére". Kolompár Orbán elnök vizsgálatot kezdeményez a korábban felhalmozott 100 millió forintos köztartozás ügyében. Kolompár úgy véli: "a vizsgálat fényt derít a korábbi vezetés jogszerűtlen intézkedéseire és törvénysértő költekezésére".

Kolompár Orbán, "átfogó, átvilágító vizsgálatot indítványoz az APEH és az ÁSZ jelentésben feltüntetett hiányosságok felderítése érdekében" - olvasható az önkormányzat közleményében, amely szerint az OCÖ közgyűlése múlt pénteki ülésén fogadott el határozatot a vizsgálatról.

Kolompár Orbán - azzal kapcsolatban, hogy "a mostani vezetést számos bírálat érte a korábbi vezetők által felhalmozott adósságok miatt" - leszögezte: az OCÖ Szociális Lakásépítő, Környezetvédelmi és Vidékfejlesztési Kht.-jának jelenlegi mínusz 17 millió 414 ezer forintos mérlegéért nem felelős, a tartozást az OCÖ korábbi vezetése halmozta fel. Az elnök ez ügyben is vizsgálatot kezdeményez. Az OCÖ közgyűlése elfogadta Kolompár Orbán azon javaslatát is, hogy az OCÖ jelenlegi számviteli, gazdasági tevékenységét egy független cég vizsgálja meg.

Farkas Flórián, a Lungo Drom vezetője úgy reagált a hírre: az előző OCÖ soha nem dolgozott jogszerűtlenül és törvénytelenül. "Minden erre irányuló kijelentése Kolompárnak megalapozatlan és rágalom" - mondta a fideszes politikus. Horváth Aladárt, aki Farkas Flóriánt váltotta, az MTI nem tudta elérni.

Farkas Flórián 1995 áprilisától 2003 márciusáig volt az OCÖ elnöke; őt követte Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke. Az OCÖ jelenlegi elnöke, Kolompár Orbán, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának vezetője 2003 júniusa óta tölti be a tisztséget.