Továbbra sem született megegyezés az agrártárca és a demonstráló gazdák képviselői között, bár csütörtökön délutánra a legvitatottabb három kérdéskör közül egyet sikerült rendezni. További sikertelen tárgyalások esetén a sertéstartók is traktoros demonstrációt helyeztek kilátásba.

Az egyedüli megegyezés a gabonaintervenció kérdésében született, a minisztérium vállalta, hogy június végéig valamennyi május végéig intervencióra felajánlott gabonát átvesznek - közölte a tárgyalás szünetében a Magosz főtitkára. Tovább keresik viszont a kölcsönösen elfogadható formát az adósságkonszolidációra, illetve a költségvetésre vonatkozó tételekre. A költségvetési tételeknél a 328 milliárd forintos agrárforrás elosztásának módosítása jelenthetne megoldást. A felek szerint pénteken még lehet esély a megállapodásra.

Közben az országszerte az utak mentén tartott demonstrációkon túl, több megyéből Budapestre indultak traktorokkal a gazdák. Így például a Heves megyeiek, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből. Tolna megyéből néhányan a déli órákban a Somogy megyeiekhez csatlakozva 25-ös konvojban Budapestre indultak. Nyolc traktor indult el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből. A nyírségi gazdálkodók nem tartják elégségesnek a budapesti tiltakozást, hatékonyabb fellépést sürgetnek. A fővárosban demonstráló traktoroknak szerintük ki kellene jönni a Felvonulás téri karanténból, s a városba vezető utakon, illetve a belvárosban lassítani a forgalmat.

Sákán Antal, a Magyar Sertéstartók Szövetsége vezetője bejelentette: ha nem lesz megállapodás, akkor két másik egyesülettel közösen, mintegy 600 traktorral tartanak demonstrációt péntektől jövő hét szerdáig, négy fővárosi bekötőútnál.