Drogkereső kutyával akarja az iskoláktól távol tartani a kábítószereket a XI. kerület polgármestere. Molnár Gyula csütörtökön azt mondta, egyelőre az oktatási és az általános ombudsmannal keresnek megoldást a jogi aggályokra. A BRFK illetékese közölte: ha konkrét jelzés érkezik, bármikor kiviszik a drogkereső kutyát, konkrét információ hiányában viszont erre nincs lehetőség.

"Az ötletünk az volt, hogy a kerület vesz egy drogkereső kutyát, a rendőrség kiképzi", ezzel a kutyával szúrópróbaszerűen ellenőrizzük az iskolákat - mondta csütörtökön Molnár Gyula XI. kerületi polgármester. Hozzátette, hogy a keresés során nem a gyerekeket ellenőrzik, hanem az oktatási intézményeket kutatják végig. Az elkövetőt nem keresi majd senki, csak azt mondjuk, hogy ebben az intézményben kábítószert találtunk - mondta. Szerinte ez a kezdeményezés a prevenciót szolgálná, így nehezebben kerülne az oktatási intézményekbe kábítószer.

 

A személyiségi jogi és adatvédelmi aggályokról konzultáltak Lenkovics Barnabás általános  és Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsmannal, miniszteri biztossal, és jelenleg az álláspontjukat megfontolva keresik a megoldást. "Ha a helyzet tiszta", akkor kezdjük el a programot - tette hozzá Molnár.

 

Problémát jelent ugyanakkor, hogy a drogkereső kutyát kísérő hivatalos személynek mindenképpen feljelentést kell tennie bűncselekmény miatt, ha drogot találnak. Molnár ennek kapcsán kijelentette: "Pont ezt nem szeretném, hogy kriminalizáljuk ezeket a gyerekeket, azt szeretném, ha ez megelőzés lenne, és nem arról szólna, hogy megtaláljuk azokat a gyerekeket, akik már nem csak veszélyeztetettek."

 

"A szolgálati kutya igénybevételét a BRFK-utasítás szabályozza" - mondta az [origo]-nak a BRFK illetékese. Közölte: ha konkrét esetre kérnek kutyát, vagyis érkezik egy információ, hogy esetleg kábítószer van az iskolában, akkor "bűnmegelőzési célzattal" bármikor kimennek kutyával a rendőrök. Konkrét jelzés nélkül, csak úgy, viszont nem mennek ki a rendőrök és ilyen célra nem is képeznének ki a kerület számára egy kutyát.