A március 15-i ünnepség előestéjén ifjúsági koncertet szervez a a Miniszterelnöki Hivatal közbeszerzési pályázatának nyertese. Fellép többek között a Ghymes együttes és Oláh Ibolya, a tavalyi Megasztár döntőse. Kedden a kettes villamos vonalán múltidéző szerelvények járnak majd. A miniszterelnök a Nemzeti Múzeum előtt beszél.

Rendhagyó elemekben bővelkedő, egész napos ünnepségsorozattal készül a főváros március 15-e méltó megünneplésére - közölte a Miniszterelnöki Hivatal közbeszerzési pályázatának nyertese, a Nexus Event-BTL ügynökség csütörtökön.

 

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcra már az ünnep előtti estén koncerttel emlékeznek meg. A "szabadság - szerelem" gondolatkör jegyében zenés, irodalmi és pop-rock összeállítást hallhatnak az érdeklődők - ígérik a szervezők. A Parlament előtt este nyolc órakor kezdődő koncerten többek között fellép a Ghymes zenekar, Bornai Tibor és együttese, az Andro Drom, majd a koncertet Oláh Ibolya, a tavalyi Megasztár döntőse zárja.

 

Másnap, a hagyományos állami ünnepségek mellett, a Szabadság útjára, azaz a Petőfi tértől a Kossuth térig tartó Dunakorzóra hívják az érdeklődőket. A rendezvény különlegessége, hogy a kettes villamosok pályáján 1848-at, 1956-ot, illetve 1989-et idéző szerelvények járnak majd. Az utasokat a feldíszített villamosokon zeneszó várja. A megállókban betongrafikák, korabeli időkből származó filmek, videók láthatók. Az egymástól húsz méterre felállított "beszélő oszlopokban" ismert személyiségek - Václav Haveltől Göncz Árpádig, Bródy Jánostól Kertész Imréig - válaszolnak arra a kérdésre, mit jelent számukra a szabadság, a szabad élet.

 

Az ünnep délutánján Európa 1848 címmel több színházi társulat közreműködésével irodalmi összeállítást mutatnak be a Merlin Színházban, a Városháza udvarán és a Gerlóczy Kávéházban.

 

A hivatalos, hagyományos ünnepség március 15-én a Magyar Köztársaság állami zászlajának felvonásával, koszorúzással, a Nemzeti Lovas Díszegység felvonulásával kezdődik, majd a Nemzeti Múzeum előtt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök beszédével folytatódik. Ezen a napon adják át a Parlamentben a Kossuth- és a Széchenyi-díjakat, újságírói kitüntetéseket is. Este - idén először - a Művészetek Palotája ad otthont az állami ünnepet lezáró, nagyszabású koncertnek.

 

A köztéri programokra 70 millió forintot költenek - közölte később sajtótájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester.