Szilit javasolták államfőnek az MSZP-s vitanapon

2005.03.12. 20:38

Szili Katalint javasolták köztársaságielnök-jelöltnek az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának országos vitanapján. A vitanap résztvevői szerint az Országgyűlés elnöke felel meg a leginkább a jelölttel szembeni követelményeknek.

Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét javasolták államfő-jelöltnek az MSZP Társadalompolitikai Tagozata által rendezett szombati vitanapon. Az országos vitanap résztvevői, egyetértettek azzal, hogy az elmúlt 15 év köztársasági elnökei jól jelenítették meg a magyar politikai és közgondolkodás liberális és konzervatív értékeit. A résztvevők szerint társadalmi támogatottsága, felkészültsége, egész eddigi életútja, nemzeti elkötelezettsége, integráló képessége, teljes értékrendje, közéleti tapasztalatai alapján Szili Katalin felel meg a leginkább a jelölttel szembeni követelményeknek.

A vitanap fő témája az igazságos közteherviselés volt, Kupa Mihály, Pitti Zoltán és Gazsó Ferenc erről szóló bevezető előadásait több órás eszmecsere követte. A vitanapon az a vélemény alakult ki, hogy elfogadhatatlan az adórendszer olyan módosítása, amely nem biztosítja az állami közfeladatok ellátásához és a jóléti politika megvalósításához - elsősorban az oktatáshoz és a közegészségügyhöz - szükséges erőforrásokat. A lineáris, egykulcsos adórendszer tovább növelné a társadalmi megosztottságot, élethelyzetbeli különbségeket, ezért igazságtalan és elfogadhatatlan - közölték a vitanap szervezői.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK