Nem sokkal vasárnap dél után aláírták a gazdák és a kormány képviselői az agrármegállapodást. A gazdák február vége óta követelik elmaradt támogatásaik kifizetését. Hétfő reggel nyolc óráig a traktorok elhagyták a fővárosi Felvonulási teret. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kijelentette, hogy a gazdák a legfőbb kérdésekben meghátráltak, elfogadták, hogy a költségvetésen kívül nincs támogatás.

Megszületett a megállapodás a gazdák és a kormányzat között - jelentette be vasárnap Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. "A gazdák aláírták azt a megállapodást, amelyet az elmúlt hetek konzultációi során sikerült elérni. Ez szolgálja Magyarország érdekét, ez azolgálja a magyar polgárok érdekét, és ez szolgálja a magyar vidék és mezőgazdaság érdekét... Remélem, hogy eljött a cselekvés ideje" - mondta a kormányfő. A megállapodást nem sokkal dél után írták alá. Gyurcsány a már aláírt dokumentumokat aláírásával láttamozta.

A gazdák folyamatosan, rendőri felvezetéssel hagyták el munkagépeikkel a budapesti Felvonulási teret, és hétfő reggel nyolcig minden gazda elindult hazafelé  - tájékoztatta az MTI-t a rendőrség és a Magosz. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: egy csoport már 17 óra 50-kor elindult Kiskunlacháza felé, egy másik pedig Alsónémedibe. A többség hajnali négykor, ötkor vagy hat órakor indult útnak rendőrségi felvezetéssel.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a megállapodás legutóbb létrejött pontjait ismertetve elmondta, hogy az állatjóléti támogatás kerete 10 milliárd forint lesz, amiből 6 milliárd a sertés, 4 milliárd a baromfi ágazat számára jár majd, és azt a keret kimerüléséig igényelhetik. Ugyancsak eddig nem említett eleme az egyezségnek, hogy a 2003-as fagy- és aszálykárokra igénybe vett mintegy 50 milliárd forint hitel visszafizetésére rendelkezésre álló idő a duplájára emelkedik. Jakab István, a Magosz elnöke a megállapodásból azt emelte ki, hogy a közvetlen kifizetések felgyorsítása érdekében azokat nem a 2006-os keretből utalják majd.

Az agráriumra fordítható ez évi költségvetési forrásokon felül pluszforrásra nem, de új agrártámogatási jogcímek meghirdetésére tartalmaz kötelezettséget a demonstráló gazdák és a kormány között létrejött megállapodás - mondta Ángyán József a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) tárgyalódelegációjának tagja. Ángyán a tárgyalások szombati befejező egyeztetésének eredményeit ismertetve kifejtette: a megbeszélésen összesen 20 milliárd forint agrártámogatás sorsáról döntöttek, ami azonban nem tartalmaz az idei agrárköltségvetésen felül pluszforrást.

"A pénz fele a Nemzeti Vidékfejlesztési Tervben (NVT) rendelkezésre álló források egy részének átcsoportosításából, másik fele pedig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium saját keretéből származik majd" - közölte Ángyán József. A 20 milliárd forint olyan támogatási jogcímekre jut, amelyre eddig az idei évre egy fillér sem volt betervezve. A professzor példaként említette az állatjóléti támogatásokat, amelyek közül a sertéstartók sertésenként 1800 forintot, a baromfitartók pedig kilogrammonként 950 forintot igényelhetnek.

Ángyán József felhívta a figyelmet arra, hogy a 20 milliárd forint fedezet még nem biztosított az FVM-nél, hiszen az NVT átcsoportosítását még nem engedélyezte az EU, a tárca saját keretén belül pedig a maradványpénzek mértékéről csak az év végére lehet pontos ismereteket szerezni. A professzor szerint az agrártárca az év végéig hitelekből fedezi a 20 milliárdnyi támogatást, információja szerint a Hússzövetség már jelezte közreműködési hajlandóságát.

A gazdák február 21-én hétfőn hajnalban indultak a fővárosba több száz traktorral, hogy az elmaradt agrártámogatások kifizetésére bírják a kormányt. Az eredménytelen tárgyalássorozat miatt a gazdák március elején a parlament elé vonultak kétszáz traktorral, hogy így figyelmeztessék a kormányt.

A gazdák és a kormány közti tárgyalások csütörtök este akadtak meg. Németh Imre miniszter szerint a megegyezés azért hiúsult meg, mert a két fél nem tudott megállapodni az állattenyésztőknek juttatandó úgynevezett állatjóléti támogatások kifizetésének időpontjában. A gazdák ezt követően bejelentették be, a továbbiakban csak a miniszterelnökkel, vagy annak megbízottjával hajlandók tárgyalni. Szombaton félpályás lezárásokat és a határmenti útszakaszok blokádjának erősítését helyezték kilátásba.