Elítélte a miniszterelnök kijelentéseit, de úgy döntött kedden a tüntető gazdák válságstábja, hogy nem újítják fel a tiltakozó akciókat. Gyurcsány Ferenc a gazdákkal kötött megállapodás után úgy nyilatkozott, hogy a demonstráló gazdák meghátráltak.

Felháborodást váltott ki a gazdák körében Gyurcsány Ferenc kijelentése, miszerint a demonstráló gazdák meghátráltak. A gazdák ezért azt fontolgatták kedden reggel, hogy a kormánnyal kötött vasárnapi megállapodásuk ellenére visszaindulnak a fővárosba. A válságstáb ülésén azonban úgy döntöttek, mégsem újítják fel a tiltakozó akciókat.

A Demonstrációs Bizottság Válságstábja értékelte Gyurcsány Ferenc nyilatkozatai nyomán kialakult helyzetet. A miniszterelnök kijelentései szerintük veszélyeztetik a március 15.-i ünnepségek nyugalmát és méltóságát. Gyurcsány Ferenc a megállapodás aláírását követően adott nyilatkozatában fogalmazott úgy, hogy a gazdák a költségvetés kereteit meghaladó követeléseiben "meghátráltak". A kormányfő szerint a gazdák elfogadták, hogy a költségvetésen kívül nincs támogatás, valamint azt, hogy a szakmát a politikától el kell választani. Gyurcsány Ferenc a közszolgálati televízióban úgy vélte, hogy a megegyezés az állhatatosság és a felelősség sikere. A miniszterelnök a közszolgálati rádiónak adott interjújában úgy fogalmazott: bölcs és helyes döntést hoztak a gazdák azzal, hogy követeléseik jelentős részétől és a két legfontosabb követelésüktől visszavonultak, ezzel az ország győzött.

A válságstáb közleménye felhívta a gazdákat a megállapodás maradéktalan betartására, a nemzeti ünnep méltó megünneplésére és minden további demonstráció helyett a tavaszi munkák megkezdésére. Jakab István, a Magosz elnöke elmondta: a gazdáknak már a földeken van dolguk, a demonstrációs bizottság pedig az agrártárcával kötött megállapodás megvalósításán dolgozik a következő napokban. Kifejtette: ez azt is jelenti, hogy a traktorok nem mennek ki az utakra, és Budapestre sem térnek vissza.