Enyhe árhullám a Felső-Tiszán

2005.03.19. 17:04

Kisebb árhullámok alakultak ki a Felső-Tiszán és mellékfolyóin a vízgyűjtőterületen bekövetkezett hóolvadás hatására - közölte a térség vízügyi igazgatója. Az előrejelzések szerint a hétvégén a hőmérséklet erősen visszaesik, a vízgyűjtőn éjszakai fagyok alakulnak ki, amelyek jelentősen csökkentik a hóolvadás intenzitását.

A Felső-Tiszán az árhullám nagysága 2-4 méter, melynek hatására a Tisza Vásárosnamény térségében kilép a medréből, és elterül a hullámtéren. Az előrejelzések szerint a 22-én várható tetőzés miatt - 680 centiméteres vízállással - elsőfokú készültséget kell elrendelni.

A Túron Garbolcnál a szombat reggel mért vízállás alapján elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi késszültséget, fokozott figyelő szolgálattal. A folyócskán az árhullám tetőzése 20-án várható, 400 centiméter körüli vízállással, amely éppen eléri a másodfokú készültséget.

A Szamoson Csengernél 21-én várják az árhullám tetőzését 580 centiméter körüli, a másodfokú készültséget el nem érő vízszinttel.

Mezőtúrnál lezárták az árvízkaput

A Körösök áradása miatt szombaton lezárták Mezőtúrnál az árvízkaput, aminek következtében tovább emelkedik a Hortobágy-Berettyó vízszintje is, közölte a Tiszántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezetője.

Szombat reggel Borznál 246 centiméter volt a vízállás, a Hortobágy-Berettyó vízszintje várhatóan vasárnap reggelre éri el az elsőfokú árvízvédelmi készültség elrendeléséhez szükséges 250 centimétert. Továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültséget tartanak fenn a Berettyón Szeghalomnál.

A térségben a folyó 357 centiméterrel pénteken tetőzött, szombat reggelre megindult a lassú apadás, így már 354 centimétert mutatott a vízmérce. Az enyhe apadás azonban csak átmenetinek tekinthető, mert romániai előrejelzések szerint újabb árhullám várható a Berettyón.

KAPCSOLÓDÓ CIKK