Több mint kétszer annyi szavazatot kapott Kuncze Gábor az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlésén, mint Fodor Gábor. Ezzel továbbra is ő marad a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke. Az ügyvivők közül Pető Iván és Fodor Gábor kapta a legtöbb szavazatot. A küldöttgyűlés arról is döntött, hogy párt neve ezentúl Szabad Demokraták Szövetsége - a Magyar Liberális Párt.

Kuncze Gábort választotta pártelnöknek a Szabad Demokraták Szövetségének tisztújító küldöttgyűlése szombaton Szegeden. A politikusra, aki 2001 óta tölti be a liberális párt elnöki posztját, a 697 érvényesen szavazó küldött közül 447 voksolt, Fodor Gábor 201, Kis Zoltán pedig 49 szavazatot kapott.

Kuncze Gábor újraválasztását követően azt mondta: programbeszédében a párt felelősségét hangsúlyozta, de a szavazási eredmény ismeretében saját felelősségével is tisztában van. "Pontosan tudom, hogy mit kell tennem annak érdekében, hogy élni tudjak ezzel a bizalommal, és persze annak érdekében, hogy a segítségetekkel sikerre vigyük a 2006-os országgyűlési választásokon a Szabad Demokraták Szövetségét" - jelentette ki.

A politikus megköszönte Fodor Gábornak és Kis Zoltánnak, hogy vállalták a megmérettetést, "mert az jó, ha egy választáson van a tagoknak választási lehetőségük". Kuncze úgy vélekedett: az elnökválasztási kampány során a sok megfontolandó javaslat között sok igaztalan és igazságtalan megjegyzés is elhangzott. "De én ezt is természetesnek tekintem, hiszen így kerek a világ, a vélemények különbözőek, lehet, hogy azoknak van igazuk, akik kritikát fogalmaznak meg, és nem nekem, amikor adott esetben azt a kritikát igazságtalannak érzem" - mondta.

Kis Zoltán szerint a szavazás végeredménye megfelelt a papírformának. Kis az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy magának több szavazatot várt, mivel úgy gondolta, a vidékfejlesztésnek nagyobb a támogatottsága a párton belül. Kis szerint egyébként természetes, hogy egy évvel a parlamenti választások előtt nincs elnökváltó hangulat az SZDSZ-ben, hanem épp ellenkezőleg: összetartás és szolidaritás van. "Bízom abban, hogy az ügyvivői testületben, amit délután választanak meg, hangsúlyosabban képviselik majd az ügyvivők az általam képviselt vidékfejlesztést" - mondta Kis.

Egy liberális pártban mindig vannak szép számmal, akik nincsenek megelégedve a jelenlegi politikával, így tulajdonképpen bizonyos értelemben jó, hogy Kuncze Gábor kihívói harminc százalék körüli szavazati arányt produkáltak - mondta Horn Gábor, az SZDSZ szóvivője az [origo]-nak. A szóvivő erre az eredményre számított: azzal együtt, hogy "nem nagyon egységes a párt", Kuncze Gábor támogatottságát biztosnak tartja.

Szombar délután a párt küldöttgyűlése Pető Ivánt választotta meg a legtöbb szavazattal az ügyvivői testület tagjának, Pető 459 szavazatott kapott. A fővárosi listáról az ügyvivői testület tagjává választották Pető Iván mellett Csőzik Lászlót, Demszky Gábort, Eörsi Mátyást, Horn Gábort és Magyar Bálintot. A vidéki listáról a legtöbb, 420 szavazattal választották a testületbe Fodor Gábort, mellette mandátumot szerzett Gulyás József, Gusztos Péter, Kis Zoltán, Kovács Kálmán és Sándor Klára.

A szegedi tisztújító küldöttgyűlésén elfogadott alapszabály-módosítás nyomán a párt Szabad Demokraták Szövetsége - a Magyar Liberális Párt néven folytatja működését. Az alapszabály módosítását a jelenlévő regisztrált képviselők több mint kétharmadának támogatásával fogadta el a küldöttgyűlés. Világosi Gábor országgyűlési képviselő elmondta: a névváltoztatás indoka, hogy a mára letisztult politikai életben az egyedüli liberális párt az SZDSZ.

[origo]/MTI