Húsvétra megújul a Ferihegyi repülőtér kápolnája

2005.03.25. 16:47

Húsvétra megújul a Ferihegyi repülőtér kápolnája: csiszolás után új lakkréteg kerül a tölgyfa burkolatra, és kijavítják a fából készült oltár kisebb hibáit is - jelentette be a Budapest Airport Rt.. "Ideje volt annak, hogy megszépüljön a kápolna, és erre a húsvét jó alkalmat teremtett" - áll a Budapest Airport Rt. közleményében.

Fischl Vilmos, a kápolna evangélikus lelkésze rámutatott arra: a kápolnába betérő utas "egy kicsit leteszi láthatatlan poggyászát - a lelkét -, s megpihen az utazás előtt. Ez a fő célja a reptéri kápolnának: egy kis békének helyet adni." Míg Európában a nagyobb repülőtereken, busz- és vonatpályaudvarokon szinte mindenhol található kápolna, addig Magyarországon egyedül a Ferihegyi repülőtéren működik olyan felszentelt hely, amely elsősorban az utazók lelki igényeit elégíti ki.

A repülőtér 1998-ban átadott 2B termináljának megnyitásakor a három keresztény történelmi egyház együttesen szentelte fel a terminál teraszán található ökumenikus kápolnát, ahol az istentiszteleteken túl keresztelőt, úrvacsorát és esküvőt is tartottak már.

Mint a közleményben olvasható, Fischl Vilmos emlékezik egy amerikai pár esetére, akik e-mailben keresték meg a kápolnát azzal, hogy Budapesten, a repülőtéren szeretnének összeházasodni. A menetrend szerinti New York-i géppel érkeztek, s mivel minden szükséges engedéllyel rendelkeztek, a Ferihegyi repülőtér kápolnájában fogadtak egymásnak hűséget, angolul.

A kápolnát a repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport tartja fenn. Az ökumenikus szellemben működő kápolnában vasárnaponként istentiszteleteket és szentmiséket tartanak. Hétköznapokon egyéni lelki gondozásra nyílik lehetőség, amit katolikus, református és evangélikus lelkipásztorok nyújtanak.

"Az idei húsvéti ünnepekre 35 ezer utast vár a Budapest Airport, és a húsvéthétfővel életbe lépő nyári menetrend több új járattal és légitársasággal bővíti a budapesti reptér kínálatát. Az ünnep során elsősorban olasz és brit turisták érkeznek repülővel Budapestre" - áll a közleményben.