Nyomozást rendelt el pénteken a XIII. kerületi rendőrkapitányság a Kendermag Egyesület három tagja ellen, akik a héten önként tettek bejelentést kábítószer-fogyasztás miatt. A civil szervezet akciójával tiltakozott a jelenlegi rendőrségi gyakorlat ellen. Szerintük ugyanis a razziák során nem a drogkereskedőkre, hanem az egyszerű fogyasztókra csapnak le.

Kábítószerrel való visszaélés vétsége miatt indított nyomozást pénteken a XIII. kerületi rendőrkapitányság az önmagát feljelentő három férfi ellen - mondta az MTI-nek Csontos Stefánia, a BRFK helyettes szóvivője.

Hozzátette: a rendőrségnek még heteket kell várnia a vizeletmintákról készülő szakértői jelentésekre, de az önfeljelentők ellen megindították a vizsgálatot. A kihallgatást megkönnyítette, hogy a három fiatalember saját magára tett terhelő vallomást. Elmondta: a Kendermag Egyesület "polgári engedelmességi mozgalmának" jövő szerdára beígért, újabb önfeljelentő akciójára a rendőrség nem tervez különösebb előkészületeket.

Eközben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet [origo]-hoz is eljuttatott közleményében tudatta, hogy támogatja a Kendermag Egyesület kezdeményezését. A TASZ szerint a Kendermag akciója rendkívül fontos kérdésre irányítja rá a figyelmet, nevezetesen arra tényre, hogy az országban évek óta ellentmondás feszül a Nemzeti Drogstratégiában megfogalmazott célok és a rendőrség drogfogyasztók ellen irányuló akciói között - érvelt a TASZ.

A Kendermag Egyesület a jelenlegi drogtörvény elleni tiltakozásul a héten kampányt indított "polgári engedelmességi mozgalom" elnevezéssel. Ennek lényege, hogy május elejéig minden szerdán néhány Kendermag-aktivista feladja magát a rendőrség Teve utcai központjában drogfogyasztás miatt.