A fővárosi templomoknak csak 30 százalékába tudnak bejutni kerekesszékkel a mozgássérültek - derül ki a "Templomlépcsők" címmel végzett vizsgálatból. A Magyar Evangélikus Ifjúsági Szövetség 2003-ban végezte el az első templomok akadálymentességét vizsgáló felmérést, amely összesen kétszáz budapesti katolikus, református, evangélikus és baptista templomra terjedt ki. A felmérés résztvevői arra a kérdésre, hogy miért nem próbálkoztak a templom akadálymentesítésével, a papok, plébánosok közel 60 százaléka azt felelte: mert nem volt rá igény. Huszonnégy százalékuk pénzhiányra hivatkozott.

Fotó: Fábián Évi

Farkas Gyöngyi, a Motiváció Alapítvány mozgássérültekkel foglalkozó illetékese szerint a helyzet nem sokat változott, és vidéken még rosszabb az akadálymentes templomok aránya. Farkas Gyöngyi úgy vélte, az egyházaknak kellene ezzel foglalkozni, de nem jut el hozzájuk az igény. Ponicsán Erzsébet szerint a legtöbb vidéki gyülekezetnek nincs pénze ilyesmire, bár az azóta épült templomok már akadálymentesek. A Mozgássérült Passió résztvevőinek a legfőbb gondja az egyhetes körút során az volt, hogyan vigyék be a tolószékeseket a templomba. "A Budahegyvidéki templomon kívül csak Tatabányán volt rámpa a templom előtt, a többi helyszínen nem" - mondta.

A 2003-as vizsgálat tapasztalatai alapján gyakori, hogy ahol csak egy lépcsőfok vagy küszöb akadályozza a belépést a templomba, úgy gondolják, hogy ez nem jelent komoly akadályt egy kerekesszék számára. Több plébános érvelt azzal, hogy a hívek mindig átsegítik a mozgássérülteket a lépcsőkön. Ugyanakkor a megkérdezett kerekesszékesek 41 százaléka úgy vélte, ha akadálymentes lenne a közlekedés, rendszeresen járna istentiszteletre. A kerekesszékhez kötött kérdező-biztosok egyrészt telefonon érdeklődtek a különböző templomok akadálymentességéről, másrészt több mint háromszáz mozgássérültet kérdeztek meg templomba járási szokásaikról.

A Motiváció Alapítvány és a Mozgássérültek Budapesti Egyesülete segítségével végzett felmérés során összeállították az akadálymentesnek vagy részben akadálymentesnek tekintett templomok jegyzékét, amelyen 38 katolikus, 14 református, 7 evangélikus és 5 baptista épület szerepel.

A hatályos szabályozás alapján a középületek akadálymentessé tételét 2008-ig el kell végezni, középületre vonatkozó építési engedélyeket pedig csak akkor adnak ki, ha az akadálymentes lesz.