Újraszabályozzák a parkolást Budapesten

2005.03.29. 15:01
Átláthatóbb és jobb parkolási rendszert remélnek a fővárosi önkormányzat vezetői a 12 éves parkolási rendelet újraszabályozásától. A július 1-jén hatályba lépő szabályozás keretében a kerületek kérésére néhol bővítik, másutt szűkítik a fizető övezeteket. Ezentúl a helyi lakók nem csak a saját, hanem a lízingelt és a céges autóikhoz is kaphatnak parkolási engedélyt. A belvárosi védett övezeten kívül az eddigi kétórás várakozási időt három-négy órára, illetve több helyen időtartam nélkülire bővítik.
Fotó: Fábián Évi

Átláthatóbb és jobb parkolási rendszert, tisztább és rendezettebb Budapestet remélnek a fővárosi önkormányzat vezetői a 12 éves parkolási rendelet csütörtökön várható újraszabályozásától - jelentette ki a főpolgármester. A mai kritikus parkolási helyzeten gyökeres változtatás segíthet, amelynek keretében megteszik az első nagy lépést az egységes parkolás felé - mondta Demszky Gábor a városüzemeltetési helyettesével, Vajda Pállal tartott sajtótájékoztatón.
   
A főpolgármester és helyettese kifejtette, hogy az élethez igazított rendelet július 1-jén hatályba lépő szabályozásának keretében a kerületek kérésére néhol bővítik, másutt szűkítik a fizető övezeteket. Az évekkel ezelőtt megállapított 480 forintos parkolási alapdíj maximuma nem változik, mivel nem a bevételek növelése a cél, hanem a parkolás jobb megszervezése. Az új rendeletben megmarad az ingyenes lakossági parkolás lehetősége. A jövőben szeretnék azonban a mélygarázsokba, parkolóházakba szorítani az utcákról a helyi lakókat. A felszínen így csak az üzleti jellegű fizetőparkolás maradna, amelynek bevételéből támogatnák a mélygarázsok építtetőit, hogy rentábilis legyen számukra a helyi lakók parkoltatása - mondták.
   
Egyebek mellett változást jelent, hogy a helyi lakók nem csak a saját, hanem a lízingelt és a céges autóikhoz is kaphatnak parkolási engedélyt. A belvárosi védett övezeten kívül az eddigi kétórás várakozási időt három-négy órára, illetve több helyen időtartam nélkülire bővítik. Rendeletileg erősítik meg a karácsony és új év közötti, valamint a szombati ingyenes parkolást. Változás az is, hogy az egy óránál hosszabb parkolás lejártakor 15 perces türelmi időt kell a parkolóőröknek biztosítaniuk a büntetés előtt. Az őrzött P+R parkolókban nappal egy BKV-jegy áráért, 160 forintért lehet majd várakozni. Igazságosabbá válik a kerékbilincselés, amit a jövőben kizárólag csak a balesetveszélyt nem okozó és a forgalmat nem akadályozó esetekben lehet alkalmazni. Esetenként 7500 forintba kerül majd a kerékbilincs eltávolítása, a pótdíjazás mértéke pedig az egyórás tarifa tízszerese lesz, ha öt napon belül befizetik.
   
A rendelet szerint a jelenleg tíz kerületben működő három parkolási társulásnak egységes ügyfélszolgálatot kell működtetnie. Rövidesen be kell vezetniük az egységes parkolókártyákat és az egységes mobiltelefonos díjfizetést. A célok között szerepel egy új, egységes parkolási szövetség létrehozása. A rendelet alapján létrehoznak egy parkolásfejlesztési alapot, amelybe a főváros azonnal minden parkolási bevételét beforgatja, a kerületek pedig folyamatosan növekvő összeggel járulnak hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK