Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága egyhangúlag támogatta Orbán Viktor Fidesz-elnök pénzügyeit kivizsgáló bizottság felállítását. Orbánt elsősorban arról kérdeznék, igaz-e, hogy hivatalban lévő miniszterelnökként állami vagyon megszerzéséről adott tanácsot felesége üzlettársainak.

Az Országgyűlés ügyrendi bizottsága szerdán egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta azt a szocialista határozati javaslatot, amely "az Orbán-család állami forrásokból történő gazdagodása, különös tekintettel a szőlőbirtokokra" elnevezésű parlamenti vizsgálóbizottság felállítására irányul. Kovács Tibor (MSZP) elmondta, azért kezdeményezték a vizsgálóbizottság felállítását, mert úgy vélték, tisztázni kell az Élet és Irodalom (ÉS) című hetilapban Orbán Viktor volt miniszterelnökkel kapcsolatban megjelent állításokat.

Az ÉS az elmúlt hetekben cikksorozatot közölt, miszerint Orbán Viktor még hivatalban lévő miniszterelnökként felesége üzlettársainak adott tippeket ahhoz, hogyan lehet megszerezni különböző részeket az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Rt.-től. Orbán tagadta a lap állításait, ugyanakkor eddig nem kért sem helyreigazítást, sem más jogi elégtételt. Az ÉS pedig közölte, csak akkor ismerteti állításait alátámastó bizonyítékait, ha Orbán jogi úton követel elégtételt.

Salamon László (Fidesz) szerint általános vitára alkalmas a bizottság felállításáról szóló határozati javaslat. Ugyanakkor hozzátette, a Fidesznek kétsége sincs afelől, hogy "ez egy teljesen mondvacsinált ügy, amelynek egyetlen egy célja az ellenzék vezető politikai személyiségének, Orbán Viktornak a rágalmazása és a besározása".

Az Országgyűlés a jövő héten kezdheti az előterjesztés tárgyalását. Ha az előterjesztéshez nem érkezik módosító indítvány, akkor akár két héten belül is szavazhatnak róla.