Ismét beterjeszti a fővárosi önkormányzat csütörtöki közgyűlésén a jogi bizottság elnökének cseréjéről szóló javaslatát a Fidesz-MKDSZ-frakció. Ezt az indítványt egy hónappal korábban a kormánypárti képviselők leszavazták.

A közgyűlés legnagyobb ellenzéki frakciójának tagjai szerdán elmondták, hogy Iharos Róbert visszahívásával egyidejűleg Ughy Attilát jelölik a jogi bizottság élére. A vagyonnyilatkozat ellenőrző bizottság élén pedig Németh Zoltán válthatja Ughyt.

A Fidesz korábban azért kezdeményezett vezetőváltást a jogi és a városképvédelmi bizottság élén, mivel az elnökök nem jelezték előre, hogy a telefonfülkéken elhelyezhető hirdetéseket lehetővé tevő rendeletmódosítás jogszerűsége vitatható. A közgyűlés ezt a döntését következő ülésén visszavonta. Február végén pedig a kormánypártiak indokolás nélkül leszavazták az ellenzék által kezdeményezett jogi bizottság elnöki cserét, a városképvédelmi grémium korábbi elnöke lemondott, s így helyére újat választhattak.

Az SZDSZ várhatóan beterjeszti javaslatait az egészségügyi és a szociálpolitikai bizottság új elnökeire. A koalíciós szerződés alapján a hatáskörükbe tartozó posztoknak egy hónapja nincs gazdája. Korábban mindkét testületet Ikvai-Szabó Imre irányította, aki március elsejével főpolgármester-helyettes lett. Az egészségügyi bizottság élén várhatóan Hardi Róbert, a sportbizottság jelenlegi elnöke, a szociálpolitikai grémium élén pedig Geberle Erzsébet válthatja Ikvait.

Eldőlt az is, hogy csütörtökön még nem lesz új tagja az SZDSZ-frakciónak. Bőhm András, a képviselőcsoport vezetője elmondta, hogy a március közepén hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Hubert Bélát szerdán délután helyezték örök nyugalomba a Farkasréti temetőben. Utódlásáról már csak kegyeleti okok miatt sem kívánnak egy nappal később dönteni - tette hozzá. Megjegyezte, hogy az április végi közgyűlésig kiválasztják az utódjelöltet, aki várhatóan Székely Gábor, Takács Gábor és Ungár Klára közül kerülhet ki.

Az utolsó pillanatig tartó kormánypárti koalíciós egyeztetésen dől majd el, hogy napirendre kerül- e a Főpolgármesteri Hivatal átszervezési javaslata, vagy visszavonják azt.