Iskolaátszervezésekről döntött a szolnoki önkormányzat

2005.03.31. 19:36

Intézmények megszűnésével járó iskolaátszervezésekről határozott csütörtöki soros ülésén Szolnok önkormányzata. Az átszervezést a város polgármestere a csökkenő gyermeklétszámmal indokolta. A döntés ellen mintegy százan tüntettek.

A döntés szerint az általános iskolák közül a Kölcsey tanulóit a Mátyás király iskolába helyezték át, a Tallinn városrészi és a Kodály nevét viselő intézményeket pedig összevonták. A hatékonyabb működtetés érdekében szintén összevonták Szolnok Széchenyi városrészének két alapfokú oktatási intézményét, míg az egészségügyi szak- és szakközépiskola a megürülő Kölcsey iskolába költözik, kórház melletti épületét pedig a tervek szerint értékesítik.

A peremkerületi Tallinn és Kölcsey általános iskolák nyári megszűnésével járó átszervezést Botka Lajosné szocialista polgármester a folyamatosan csökkenő iskolai gyermeklétszámmal indokolta. Példaként elmondta, hogy a 2002-es felmérés óta jelenleg hatszázzal kevesebb gyerek tanul, és 2006-ig kereken újabb négyszázzal csökken majd a számuk. Hangsúlyozta, az átszervezés éppen annak a több ezer gyerekeknek az érdekében történt, akik most tanulnak az intézményekben. A tanulócsoportok áthelyezésére, a pedagógus elbocsátásokra elkészült, több fórumon egyeztetett tervet a több hónapon át hajtják végre.

Az ellenzéki fideszes és demokrata fórumos hozzászólók vitatták a döntés átgondoltságát, és felhívták a figyelmet arra, hogy a Tallinn iskola éppen az egyre gyarapodó sajátos nevelési igényű diákok tanításában ért el szép eredményeket. Elhangzott az is: Szolnok inkább lemondott a Kölcsey iskola fejlesztéséhez európai uniós pályázaton nyert 60 millió forintról, csak hogy az átszervezést megvalósíthassa. Kétségbe vonták azt, hogy Szolnok az intézmény-összevonások kapcsán jelentős összeget takarítana meg, hiszen például az egészségügyi szakközép- és szakiskola új helyen való kialakítása a számítások szerint minimum 33 millió forintba fog kerülni.

A szolnoki önkormányzat által akkor még csak tervezett iskolaátszervezések ellen korábban több szülő tüntetést szervezett. A polgármesteri hivatal előtti téren megtartott néma demonstrációra mintegy százan vonultak fel táblákkal. A transzparenseken többek között "Egy gyermek hány forint?", "Egyenlő jogokat a tanuláshoz!" és "Már szavazókkal packázunk?" feliratok voltak olvashatók.