Koalíciós egyeztetések előzik meg az államfő-jelölést

2005.04.02. 15:59

Nem nevezte meg jelöltjét az államfői posztra az MSZP kibővített elnöksége. Ehelyett koalíciós egyeztetést kezdeményezett az SZDSZ-szel a jövendő köztársasági elnökről. Az SZDSZ politikusai korábban úgy nyilatkoztak, hogy pártpolitikust, így az MSZP-s Szili Katalint nem támogatnák.

Az MSZP és az SZDSZ között a köztársaságielnök-jelöltről hivatalos tárgyalások indulnak, a jelöltet csak a tárgyalások után neveznek meg - jelentette be Hiller István, az MSZP elnöke a párt országos elnökségének ülése után. A több fordulós, intenzív egyeztetés a jövő héten kezdődik a jelölésről az SZDSZ-szel.

Korábban úgy volt, hogy csak azután tárgyalnak a koalíciós partnerrel, miután kiválasztották saját jelöltjüket az államfői posztra, és azt az e célból összehívott rendkívüli kongresszuson elfogadják április közepén. Azonban az SZDSZ politikusai több helyen is úgy nyilatkoztak, hogy csak olyan jelöltet tudnak elképzelni köztársasági elnöknek, akit minden oldal támogat, és pártpolitikusra, így Szili Katalinra nem szavaznának. Ahhoz pedig, hogy az MSZP jelöltjét valóban meg is válassza a parlament köztársasági elnöknek, legalább a koalíciós partnerrel, az SZDSZ-szel el kell fogadtatniuk kiválasztottjukat. Így az MSZP-ben legesélyesebb jelöltnek tartott Szili Katalin nem lehet köztársasági elnök más párt támogatása nélkül.

Hiller István nem kívánta megerősíteni azokat az információkat, amelyek szerint Szili Katalin házelnök, Bihari Mihály alkotmánybíró, Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter kapta a legtöbb jelölést az MSZP szervezeteitől, de mint mondta, "a magyar sajtó egyébként jól értesült". Az MSZP jövő hét szombaton ülésező választmánya egész biztosan nevekről fog dönteni.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK