Meszleny László, a Fidesz volt kommunikációs igazgatója április elsejétől a Magyar Rádió Krónika rovatának vezetője - erősítette meg kedden az erről megjelent sajtóhíreket Perjés Klára, a Kossuth adó főszerkesztője. Újhelyi István (MSZP) arra szólította fel a Magyar Rádió elnökét, bontsa fel Meszleny László szerződését.

Az új vezető "szakmai gyakorlata miatt nem tartottuk volna méltónak próbaidőt megszabni" - mondta a főszerkesztő, megemlítve: Meszleny László megbízatása egy évre szól. Szólt arról is, hogy Bálint István, a Krónika korábbi vezetője, aki maga mondott le tisztségéről, április elsejei hatállyal távozott posztjáról.

Meszleny László március közepéig, körülbelül egy éven át volt a Fidesz kommunikációs igazgatója; ezt megelőzően a Duna Televízió hírigazgatójaként tevékenykedett.

Újhelyi István, az MSZP-frakció kulturális és sajtó munkacsoportjának tagja azt nyilatkozta: közszolgálatisághoz méltatlan, de Kondor Katalin elnöki pályafutásához méltó a Fidesz volt kommunikációs igazgatójának kinevezése.

"A Magyar Nemzet bukott rovatvezetőjét, a Duna TV bukott hírigazgatóját, a Fidesz bukott kommunikációs igazgatóját most a bukott rádióelnök mandátumán túl is meghagyja a rádió hírszerkesztésének élén" - fogalmazott a politikus.

A politikus szerint a Magyar Rádió leghallgatottabb hírműsorát ezentúl egy olyan személy irányítja, aki egyértelműen köthető a Fideszhez. Úgy vélte, akik számára eddig nem volt egyértelmű a Magyar Rádió politikai elfogultsága, a hírek jobboldal által való cenzúrázása, azok most megbizonyosodhatnak erről.

Újhelyi István közölte: arra kéri a Fideszt, hogy tisztázza: van-e köze a kinevezéshez, és arra szólítja fel Kondor Katalint, a Magyar Rádió elnökét, hogy bontsa fel ezt a szerződést. Emlékeztetett rá, hogy a rádió elnökének megbízatása július 31-én jár le, a rádió kuratóriuma pedig úgy döntött, hogy elnöki ténykedése miatt nem hosszabbítja meg mandátumát.

A politikus azt mondta: a rádió elnöke egyik utolsó döntésével egyéves szerződést "ajándékozott" Meszleny Lászlónak, többszörösen magasabb fizetésért, mint amennyit más szerkesztők kapnak. Újhelyi István szerint jól példázza a Magyar Rádió egyoldalúságát, hogy a humánpolitikai igazgatóság egyik vezetője Orbán Viktor korábbi személyi titkárának közeli rokona, aki gyakorlatilag valamennyi rádiós munkahelye felett dönt.