Vállalják a kényelmetlenségeket a magyar zarándokok

2005.04.06. 18:46

Több ezer magyar zarándok indult útnak a pápa temetésére, Rómába. Az útra kelők közül sokan napokig utaznak, várhatóan órákat állnak sorba, és többségüknek nem is lesz szállása. A legtöbb zarándok azt mondta az [origo]-nak, hogy égi sugallatnak engedelmeskednek.

A budapesti Népligetből szerda délután négykor indult egy zarándokbusz Rómába. Országszerte ezrek indultak még útnak, hogy ott legyenek II. János Pál pápa római temetésén. Róma már most megtelt, de péntekig még akár további egymillió ember is érkezhet. "Felkészítettük a zarándokokat, hogy rengeteg kényelmetlenségre számíthatnak és sok-sok türelemre lesz szükségük." - mondta a Népligetben a Makrovilág Utazási Iroda egyik vezetője. A zarándokok két éjszakát utazás közben a buszban töltenek, a Szent Péter tér előtt pedig akár 10 órás sorban állásra is számíthatnak.

"Ez az utazás nem a kényelemről szól. Ez égi ünnepély lesz. Kicsit hasonlítani fog a szegények zarándoklatához, akik régen gyalog indultak útnak. Én olyan életet élek, hogy ez a kis kényelmetlenség egyáltalán nem számít" - mondta egy idős hölgy, akit felnőtt fia kísért ki a buszhoz. A hölgy elsők között jelentkezett, égi hívó szó hatására. A zarándokutakra specializálódott Makrovilágnál már öt perccel a pápa halálhírének bejelentése után égtek a telefonok. "Egyszerre öt vonalon fogadtuk a hívásokat, de ez sem volt mindig elég. Már vasárnap reggel foglaltunk szállásokat, de így sem jut majd mindenkinek, a magyar zarándokház már ma este is tele volt. Lesznek, akiknek Rómában is a buszon kell éjszakázniuk" - mondta az iroda képviselője. A zarándokok várhatóan szombat este érkeznek vissza Magyarországra.

"Katolikus vagyok, de nem bigott. Azért indulok el, mert a pápa megváltoztatta az életemet. 1991-ben kezet fogott velem, és azóta tudom, hogy mit jelent az emberi jóság. A mai napig emlékszem a keze melegségére. Sorsdöntő találkozás volt. Olyan karizmája volt, hogy akkor azt éreztem, hogy egyetlen ember is képes megváltoztatni a világot. A találkozás után tudtam teljesen megérteni az Újszövetséget és Jézus Krisztust" - mondta az útra készülő Polgár Mária, aki maga is idegenvezető a Makrovilágnál, de most magánszemélyként, egyszerű zarándokként várakozott a buszra.

"Reméljük kapunk magyar zászlót, vagy legalább kitűzőt vagy valami sálat, sapkát, aminek segítségével megismerjük egymást abban a hatalmas tömegben" - reménykedett egy másik útra készülő hölgy. Kívánságának elébe mentek a szervezők, mert mindenki kis papírzászlót kapott. Az egyiket a millenniumi szentévre, a másikat Batthyány-Strattman László boldoggá avatására nyomtatták, és mindkettőn magyar és vatikáni jelképek is vannak.

A tapasztalt zarándokok felszerelését egy úr mutatta be: "Hoztam egy összecsukható kisszéket, élelmet, vizes palackokat és egy könnyű, kényelmes lábbelit" - mutatott szandáljára. "Én Kaposvárról jöttem, már délelőtt tizenegy óta úton vagyok. Két napra elegendő élelmet hoztam magammal, de négy napig is ki fog tartani, mert Rómában böjtölni fogok" - mondta egy másik zarándok.

Egy fiatal lány azért kelt útra, mert magával ragadta a Rai Uno olasz tévécsatorna közvetítése. "Láttam azt a rengeteg embert együtt imádkozni, együtt énekelni, láttam, ahogy együtt dobbant a szívük. Akkor gondoltam, hogy én is ott szeretnék lenni. Nem vesztettük el teljesen a pápát, mert odaátról figyelni fog minket, így tulajdonképpen vele lehetünk majd."

Idősek és fiatalok is útnak indultak, egy tizenéves testvérpártól édesanyjuk búcsúzott aggódva: "Nagyon vigyázzatok egymásra" - mondta utoljára fiának és lányának, ahogy felszálltak a fehér autóbuszra. A busz további zarándokokat vesz fel útközben, Veszprémben és Szentgotthárdon is. Még ma este misén vesznek részt a zarándokok, és két pap is csatlakozik majd hozzájuk.

"A nagy tömeg többeket megijesztett, voltak, akik az utolsó percben lemondták az utat, de így sem sikerült mindenkinek helyet biztosítani. Az utolsó csoport csütörtökön indul Mosonmagyaróvárról" - mondta az utazási iroda képviselője. "Szokás szerint a zarándoklatokkor jegyeket kapunk a Vatikántól, így volt ez, amikor magyarokat avattak boldoggá például, hogy biztosan beférjünk a Szent Péter térre. Most azonban nincsenek jegyek, így a legtöbben nem lehetnek a temetés alatt a két-háromszázezer embert befogadó téren. A többiek az olimpiai stadionban és egy ifjúsági centrumból kivetítőn figyelhetik a szertartást. A személyes rész az lesz, amikor elvonulnak a zarándokok a ravatal előtt, de ehhez sokat kell majd sorban állni" - tette hozzá a csoportot vezető Madar László.

Magyari Péter

KAPCSOLÓDÓ CIKK