Nem sikerült megállapodniuk az államfőjelöltről csütörtökön a koalíciós pártoknak. Az MSZP továbbra is ragaszkodik Szili Katalin személyéhez, az SZDSZ számára pedig elfogadhatatlan, hogy pártpolitikust jelöljön a koalíció. A tárgyalások pénteken folytatódnak.

Eredménytelenül ért véget az a csütörtöki tárgyalás, ahol a koalíciós pártok delegációi az államfőjelöltről egyeztettek. A két párt álláspontja a másfél órás tárgyalás során sem változott. Ennek értelmében az MSZP továbbra is egy jelöltről, Szili Katalinról hajlandó egyeztetni, az SZDSZ viszont elfogadhatatlannak tartja az Országgyűlés elnökét, és több jelöltről kíván tárgyalni. Az MSZP-t Toller László, Steiner Pál és Szabó György, az SZDSZ-t Pető Iván, Fodor Gábor és Sándor Klára képviselte.

Az SZDSZ álláspontját ismertető Pető Iván elmondta: a szabad demokraták továbbra sem akarnak pártpolitikust köztársasági elnökké választani. Pető hozzátette: csak Szili Katalin neve hangzott el a csütörtöki tárgyaláson, a szabad demokraták viszont azt szeretnék, ha több jelölt közül választanának. Az SZDSZ nem javasolt jelölteket az egyeztetésen, a párt ugyanis természetesnek tartja, hogy az erőviszonyok alapján az MSZP-t illeti a jelölés joga. Az SZDSZ elképzelhetetlennek tartja, hogy a koalíciós pártoknak ne sikerülne közös jelöltet állítani - mondta Pető.

Szabó György, a szocialista tárgyalódelegáció tagja elmondta: kicsi, mondhatni semmi esélye annak, hogy az MSZP megnevezne más köztársaságielnök-jelöltet, és arra sem lát esélyt, hogy a szocialista párt kongresszusa Szili Katalin helyett mást jelöljön. Hozzátette: az MSZP szerint az SZDSZ nem hozott fel méltányolható érveket az államfőjelölésről tartott egyeztetésen arról, miért nem támogatják Szili jelölését. A két párt álláspontja nincs egymáshoz közel - mondta.

Szabó György elmondta: "én pillanatnyilag nem látom, hogy ebből az álláspontból nekünk kellene engednünk, tudniillik nem kapok olyan érveket a koalíciós partner részéről, amelyek kellően méltányolhatók lennének a tekintetben, hogy miért nem Szili Katalin".

Szabó szerint az MSZP tagságának nagy többsége a házelnököt tartja alkalmasnak az államfői posztra, de sok felmérés szerint nemcsak az MSZP szavazóbázisa számára, hanem sokkal szélesebb körben is elfogadható jelölt.

Arra a kérdésre, hogy mivel fogják meggyőzni az SZDSZ-t, Szabó György közölte: megpróbáljuk körberajzolni számukra, hogy Szili Katalin miért lenne kiváló a posztra. Hozzátette: Szili Katalin pártpolitikus, de nagyon sok dolog igazolja, hogy olyan értékeket is vall, amelyek miatt elfogadható akár jobboldali szimpatizánsok számára is.

Az MSZP április 15-én tartja a köztársaságielnök-jelölő kongresszusát, ahol csak egy jelöltről szavaznak. Az elnököt azonban a parlament választja meg, ami azt jelenti, hogy az MSZP-nek kompromisszumot kell kötnie valamelyik párttal, mert egyedül nincs elegendő többsége. Az egyeztetések pénteken folytatódnak.