Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség tíz emberrel szemben a szír pénzváltók ellen indult pénzmosási ügyben. A pénzváltókat jogosulatlan pénzügyi szolgáltatási tevékenységgel, különösen nagy értékre elkövetett pénzmosással és magánokirat-hamisítással vádolják.

A Fővárosi Főügyészség tájékoztatása szerint a szír pénzváltók (T. Bassam és társai) - miután a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem engedélyezte a vádlottak cégeinek, hogy továbbra is pénzváltási tevékenységet folytathassanak, illetve visszavonta a korábban kiadott engedélyeket - olyan cégeket kerestek meg, amelyek engedélyt kaptak a pénzváltó tevékenység folytatására, de annak vezetői ténylegesen mindenben a vádlottak utasításainak megfelelően jártak el. E cégek 2003 elején a Magyarországi Volksbank Rt.-vel, illetve később a Kereskedelmi és Hitelbank Rt.-vel kötött megbízási szerződés alapján végezték pénzváltó tevékenységüket úgy, hogy a bank által rendelkezésre bocsátott valutaellátmányt és váltási készletet a vádlottak a pénzváltó helyiségeken kívül, a bank által meghatározott árfolyamot figyelmen kívül hagyva, a saját maguk által meghatározott árfolyamon váltották.

Mivel a megbízó hitelintézet a pénzváltó tevékenységre vonatkozó előírásokat ellenőrizhette, a szabályok be nem tartását fiktív bizonylatok, valótlan tartalmú kiadási és bevételi forgalom elkészítésével, és valótlan adatokat tartalmazó úgynevezett pénzmosási adatlapok kitöltésével fedték el - áll a főügyészség közleményében.

A tíz vádlott közül kettőt hivatali vesztegetéssel is megvádolták korábban, amely szerint az Országos Rendőr-főkapitányság pénzmosás elleni osztályának vezetőjét, Molnár Csabát összesen mintegy nyolcezer forint értékű szuvenírrel, karkötővel és ceruzatartóval ajándékozták meg, aki ezért cserébe hivatali kötelességét megszegve jogtalan előnyhöz juttatta őket. A bíróság azonban első fokon mindhármukat felmentette a minősített vesztegetés, hivatali visszaélés és államtitoksértés vádja alól.