Szombaton kilenc év külön politizálás után egyesült a Magyar Demokrata Fórum (MDF) a Magyar Demokrata Néppárttal (MDNP). Az MDNP 1996-ban alakult meg, miután az országgyűlési frakció csaknem fele kivált az MDF-ből azt követően, hogy Szabó Iván alulmaradt a pártelnök-választáson Lezsák Sándorral szemben.

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) XX. országos gyűlése szombaton szinte egyhangúlag hagyta jóvá az MDF és a Magyar Demokrata Néppárt (MDNP) egyesítésére vonatkozó szerződést és az alapszabály módosítását. Az egyesítésre vonatkozó szerződést 305 igen, 18 nem szavazat és 8 tartózkodás, az alapszabály módosítását 309 igen, 15 nem és 7 tartózkodás mellett fogadták el a küldöttek. Zsigmond Attila, az MDNP általános alelnöke a szavazást követően közölte: az MDNP egy másik helyszínen tartott országos küldöttgyűlése szintén támogatta a két párt egyesülését, 28 igen és egy nem szavazat mellett. Az egyesülés után az MDF szervezetei és testületei kiegészülnek volt MDNP-s tagokkal, az egyesült párt önállóan készül a 2006-os parlamenti választásokra.

Az MDNP 1996. március 4-én alakult meg, miután az országgyűlési frakció csaknem fele kivált az MDF-ből azt követően, hogy Szabó Iván alulmaradt a pártelnök-választáson Lezsák Sándorral szemben. A párt országgyűlési frakciója 15 parlamenti képviselővel 1996. március 11-én jött létre, és egyhangúlag Szabó Ivánt választotta meg vezetőjének.

Az 1998-as országgyűlési választásokon az MDNP csak a szavazatok 1,34 százalékát szerezte meg. Ezzel meghaladta az állami támogatáshoz szükséges egy százalékot, de képviselői nem jutottak be az Országgyűlésbe. Az MDF sem érte el a parlamentbe kerüléshez szükséges ötszázalékos küszöböt, mégis országgyűlési frakciót alakíthatott, mert 17, a Fidesszel kötött megállapodás alapján közös jelöltként induló képviselője egyéni választókerületben mandátumot szerzett.

Békejobb 2000 néven kezdeményezte az MDF, az MDNP és a Vállalkozók Pártja a mérsékelt jobboldali erők együttműködését 2000 február 2-án. Céljuk a mérsékelt jobboldali erők összefogása volt azzal a szándékkal, hogy közösen induljanak a 2002-es választásokon, és meghódítsák a nem a Fideszt támogató jobbközép szavazókat. Az FKGP-n belüli konfliktusok és a Fidesszel való kapcsolat szorosabbá válása után az MDF fokozatosan kihátrált a Békejobb 2000 mozgalomból, majd közös listát állított a Fidesszel a 2002-es országgyűlési választásokon.

Az MDNP és a Vállalkozók Pártja szövetséget kötött 2001. május 26-án Békejobb Demokrata Unió néven. Ezt követően 2001. november 23-án az MDNP, a KDNP, a Harmadik Oldal Magyarországáért Egyesület és a Zöld Demokraták Centrum párt néven hozott létre új tömörülést, amelynek elnöke Kupa Mihály, általános helyettese Pusztai Erzsébet, az MDNP elnöke lett. Az erről szóló politikai megállapodást november 29-én írták alá. A párt alapító szervezetei az akkori nyilatkozatok szerint hosszú távú együttműködésre készültek, nem csak a 2002. évi országgyűlési és az önkormányzati választások idejére kötöttek szövetséget. A Centrum a 2002-es országgyűlési választáson 3,9 százalékot ért el, így nem jutott be a parlamentbe.

Az MDF, a Független Kisgazdapárt, a Vállalkozók Pártja és az MDNP elnöke tavaly január 24-én írt alá megállapodást az európai parlamenti választási együttműködésről, majd ugyanezen év végén az MDNP a Harmadik Oldal Magyarországáért Egyesülettel és a Zöld Demokratákkal együtt kilépett a Centrum pártszövetségből.