Suchman szerint pártszakadás lehet Szili miatt

2005.04.11. 14:01

Az MSZP nem zárkózik el attól, hogy Szili Katalin mellett más jelöltről is tárgyaljanak az SZDSZ-szel - mondta Mandur László, az MSZP elnökségi tagja. Suchman Tamás szocialista államtitkár azonban pártszakadást valószínűsít arra az esetre, ha lemondanának Szili támogatásáról.

Az MSZP nyitott egy másik jelöltre is, ha annak hasonló a támogatottsága, mint Szili Katalin házelnöknek - közölte Mandur László, az Országgyűlés szocialista alelnöke egy hétfő reggeli televíziós műsorban. A Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnökségi tagjának értelmezésében az, hogy pártja választmánya szombaton az elnökségnek és a koalíciós partnerrel a köztársaságielnök-jelöltről tárgyaló delegációnak nyitott mandátumot adott, azt jelenti: "ha találtok egy jobb vagy egy olyan közös jelöltet, amelyik nagyon hasonló támogatottsággal bír, mint az eddigi jelöltünk, akkor arra is nyitott egyébként az MSZP választmánya".

Mandur László a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában elmondta, azért lett nyitott a mandátum, mert "mi nagyon szerethetjük azt, amit javaslunk, és ebben nagyon-nagyon igazunk is lehet, de azt is látni kell, hogy várhatóan június 6-án, 7-én a parlamentben fog eldőlni a pártok által, hogy ki lesz a Magyar Köztársaságnak az elnöke".

Pénteken reggel ül össze az MSZP kongresszusa, ahol meg kell nevezni a szocialisták köztársaságielnök-jelöltjét. Közölte: "ha az SZDSZ tud valami más és jobb javaslatot tenni, akkor attól az MSZP nem zárkózik el".

Pető: az ellenzék esélyeit növelik Szili jelölésével

Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője hétfőn szintén a Nap-kelté-ben kijelentette: "az SZDSZ-frakció abban a helyzetben, ha az MSZP mégis Szili Katalint nevezné meg köztársaságielnök-jelöltnek, akkor nem szavazna". Hozzátette: ha az SZDSZ egyetértése nélkül jelölne az MSZP köztársaságielnök-jelöltet a parlamentben, az ellenzék pedig egy másik jelöltet állítana, akkor "az SZDSZ zöme azt képviselné, hogy egyik jelöltre sem szavaz", mivel a kisebbik kormánypárt nem akarja az ellenzék jelöltjét támogatni, "de egy olyan kormánypárti jelöltet sem, akit az SZDSZ nélkül jelölnek". 

"Az is lehet, ha az SZDSZ nem szavaz és az összes ellenzéki képviselő ott van, és egyformán szavaz, akkor az ellenzék esetleges közös jelöltje lesz köztársasági elnök" - mondta Pető Iván. Véleménye szerint előfordulhat, hogy ha a szocialisták az SZDSZ nélkül jelölnek valakit, akkor az ellenzéki pártokból átszavaznak, "hiszen titkos szavazáson soha nem derül ki, hogy ki az, aki átszavazott".   

Suchman pártszakadással fenyeget

Suchman Tamás, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, az MSZP országgyűlési képviselője az egyik országos napilapban a pártszakadás veszélyére figyelmeztette a szocialistákat a köztársaságielnök-jelölés körül kialakult konfliktussal összefüggésben. "Észre kell venni, hogy Szili Katalin nem a pártelit jelöltje, hanem az egyszerű párttagoké. Demokráciát akartunk? Van. Alulról jövő kezdeményezést? Van. Gyurcsány Ferencet ugyanaz a vulkanikus erő repítette a magasba, amely Szili Katalint is. A jelenlegi konfliktust tovább élezők pedig pártszakadást fognak előidézni" - írta a Népszavában hétfőn megjelent cikkében.

Suchman Tamás szerint "a politikai erőviszonyok, a szokásjog alapján a jelölés joga a koalíción belül nyilván a nagyobbik kormányzó pártot illeti meg, s a kisebbik kormánypárt álláspontjának meghallgatása után, egy lefolytatott egyeztetés alapján közös javaslatot tesznek", de a szocialista frakció tagjai meglepődve látták, hogy a "koalíciós partner nem véleményezett, nem az egyeztetéshez szükséges kérdezz-felelek folyamatot indította el, hanem kinyilvánított. Megmondta, hogy milyet nem szeretne, milyet szeretne, kit nem szeretne s kit tart nagyon kívánatosnak". Szerinte "az elmúlt hetek történései bebizonyították, az SZDSZ törekvései a politikai jó ízlés határait feszegetik".

"A szocialista pártban politizáló liberális baloldaliak, vagy baloldali liberálisok a híd szerepét játszották a két koalíciós partner között. Szükség volt rájuk. Úgy tűnik azonban, hogy túljátszották ezt a szerepet" - állapította meg Suchman Tamás, a pártszakadás veszélyére figyelmeztetve párttársait.

Megítélése szerint a közvélemény Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől várja a konfliktus megoldását, hiszen ő a koalíció vezetője. "Számára ez egészen egyszerű ügy, ettől a mindenkit és mindent lejárató kampánytól pedig óvjuk meg az országot" - zárta cikkét Suchman.

KAPCSOLÓDÓ CIKK