A Medián szerint az MSZP által megnevezett államfőjelöltek közül Szili Katalin támogatottsága a legnagyobb, a megkérdezettek negyede támogatja. Horn Gyula, Bárándy Péter és Glatz Ferenc támogatottsága 10-10 százalék.  A Szonda Ipsos a jelöltek közül csak Szili Katalin népszerűségét mérte, a Gallup viszont nem méri a politikusokba vetett bizalmat.

A legutóbbi, márciusban készített, politikusi népszerűséget vizsgáló közvélemény-kutatásokban az MSZP által megnevezett négy lehetséges államfőjelölt közül csak Szili Katalin szerepel - közölte csütörtökön a Szonda Ipsos kutatási igazgatója. Závecz Tibor elmondta: a havonta ismételt felmérések során az államfő, a kormánytagok, a parlamenti pártok elnökei és frakcióvezetői, a főpolgármester népszerűségét vizsgálják. Ezért az MSZP által megnevezett lehetséges államfőjelöltek, nevezetesen Szili Katalin, Glatz Ferenc, Horn Gyula, Bárándy Péter közül csupán a házelnökről van adat. Závecz szerint azonban az Országgyűlés elnöke mindig az élvonalában helyezkedik el, márciusban ő volt a második Mádl Ferenc mögött. Závecz hozzátette: Glatz Ferenc sosem szerepelt a felmérésben, Horn Gyula népszerűségét évekkel ezelőtt mérték utoljára, Bárándy Péterről pedig legutóbb tavaly szeptemberben kérdezték meg a lakosságot.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója közölte: legutóbb két héttel ezelőtt végeztek 1200 fős országos reprezentatív kutatást, amelyben vizsgálták a lehetséges államfőjelöltek támogatottságát. A lakosság 52 százaléka spontán meg tudta nevezni Szili Katalint, 29 százalék Horn Gyulát, 17 százalékuk pedig Bárándy Pétert arra a kérdésre, hogy kik kerültek eddig szóba az államfői poszt kapcsán. A Medián vezetője szerint arra a kérdésre, hogy a jelöltek közül ki lenne a legalkalmasabb, a megkérdezettek 25 százaléka Szili Katalin mellett foglalt állást, Horn Gyula 11, Bárándy Péter 11 és Glatz Ferenc 10 százalékot kapott.

Hideg Gergely, a Gallup Intézet kutatási igazgatója közölte: ők nem mérik a politikusokba vetett bizalmat, csakis a miniszterelnök munkájával kapcsolatos elégedettséget követik nyomon reprezentatív lakossági minták alapján.