Pénteken dönt az MSZP rendkívüli kongresszusa arról, hogy kit jelölnek köztársasági elnöknek. A lehetséges jelöltek: Szili Katalin, Horn Gyula, Glatz Ferenc és Bárándy Péter. Az SZDSZ csak a két utóbbi jelöltet támogatja.

Az MSZP rendkívüli kongresszusa ma dönt arról, ki lesz a párt köztársaságielnök-jelöltje. A kongresszus, amelyen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is részt vesz, a párt országos elnökségének és országos választmányának közös ajánlása alapján dönt az államfőjelöltről. A két testület a kongresszus előtt ülésezik.

Hiller István, az MSZP elnöke szerdán azt mondta: a támogatottsági sorrendnek megfelelően Szili Katalin házelnök, Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Horn Gyula volt miniszterelnök és Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter neve kerül az MSZP kongresszusa elé.

Ezek közül a koalíciós partner csak két jelöltet tart elfogadhatónak, Bárándy Pétert és Glatz Ferencet, és az SZDSZ-képviselők voksai nélkül csak ellenzéki segítséggel lehet köztársasági elnök a szocialisták jelöltje. "A legfontosabb, hogy jelöltünket meg is válasszák" - mondta Hiller István MSZP-elnök, a koalíciós egyeztetés után, hozzátéve, hogy a kongresszus tagjait tájékoztatják majd az SZDSZ álláspontjáról. 

A Medián felmérése szerint az államfőjelöltek közül Szili Katalin támogatottsága a legnagyobb, a megkérdezettek negyede támogatja. Horn Gyula, Bárándy Péter és Glatz Ferenc támogatottsága 10-10 százalék.

[origo]/MTI