A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából több budapesti helyszínen tartanak megemlékezést. A Széchenyi rakparton emlékművet avattak, az ünnepségen Gyurcsány Ferenc mondott beszédet. A Terror Háza Múzeumban gyertyagyújtással emlékeztek a holokauszt áldozataira, Orbán Viktor részvételével.

Április 16., az első magyarországi gettó felállításának napja 2000. óta a holokauszt áldozatainak emléknapja. Az idén is több helyen tartanak megemlékezést.

A pesti Duna-parton, a Roosevelt tér és a Kossuth tér közötti szakaszon szombat este felavatták a Cipők a Duna-parton elnevezésű szoborkompozíciót. Az emlékmű azoknak állít emléket, akiket nyilaskeresztes fegyveresek 1944-45-ben a Dunába lőttek.

Az avatáson Gyurcsány Ferenc kormányfő azt mondta, Magyarországnak olyan kormányai vannak és reményei szerint lesznek, amelyek megvédik a szabadságot, a biztonságot, az emberi életeket és nem engedik a gyűlölet gondolatát, a gyűlölet szavát és a gyűlölet cselekvését.

Pauer Gyula Kossuth-díjas szobrászművész 60 pár, az 1940-es évekből való, korhű lábbelit formált meg vasból. A parti szegély terméskövére erősített cipők mögött negyven méter hosszú kőpad húzódik.

Pauer Gyula elmondta: azért ennyi cipő alkotja az emlékművet, mert körülbelül ennyi adja a kompozíció teljességét, és a holokauszt hatvanéves évfordulójáról van szó.

Pauer elmondta, hogy a hely szimbolikus, hiszen nem csak az emlékmű helyén lőttek a Dunába embereket, hanem "rendszeresen és mindenütt", sőt leginkább az északi, újpesti kikötő felé, a Margit hídnál.

A kompozíció ötletét Pauer Gyula és filmes barátja, Can Togay találta ki. Az emlékmű 24 millió forintba került, a Miniszterelnöki Hivatal felkarolta a kezdeményezést, és 19 millió forinttal támogatta a megvalósítást, emellett magánszemélyektől is érkeztek adományok.

Az alkotást Kiss Péter kancelláriaminiszter és Steiner Pál belváros-lipótvárosi polgármester avatja fel, beszédet mond Gyurcsány Ferenc kormányfő. Ott lesznek a budapesti Élet Menete résztvevői, akik a holokauszt magyarországi emléknapján végig vonulnak az egykori budapesti gettó területén.