Hidat sodort el a mátrai felhőszakadás

2005.04.19. 11:31

Nincs áram, nincs víz és nincs telefon két Mátrában fekvő településen, mivel a hétfő esti felhőszakadás elmosta a közműveket. A víz egy hidat is elsodort.

Hétfőn este többórás felhőszakadás zúdult két Nógrád megyei településre, Mátrakeresztesre és Szuhára, amelynek következtében még most sem teljesen járhatóak az utak, mivel hatalmas gödör keletkezett a mátrakeresztesi főúton. A rendőrség emiatt lezárta az utat, csak a helybeliek közlekedhetnek. A két falut már harmadszor öntötte el a víz 1999 óta, ahol a mostani esőzés miatt megszakadt a telefonkapcsolat, nincs áram és víz sem.

A vízmű tájékoztatása szerint még jó ideig nem tudják biztosítani az ivóvízellátást a környéken, mivel elszakadt az ivóvízvezeték, és megsérült a szennyvízvezeték is. Legelőször a vezetékek környezetét kellene fertőtleníteni, de egyelőre hozzá sem férnek, mert az utakon még folyik a víz.

A Hungarotel Távközlési Rt.-nél azt közölték, hogy leggyorsabb intézkedésként nyilvános állomást szerelnek fel a településen. Amennyiben elhúzódna az áramszolgáltatás helyreállítása, úgy áramfejlesztő gépekkel legalább részlegesen meg tudják oldani a telefonellátást.

A hétfőn medréből kilépő Csörgő-patak áradása elsodorta a hidat, alámosta az utat, elszakította az ivóvízvezetéket, és tíznél több lakóépületben okozott kárt a Pásztóhoz tartozó Mátrakeresztesen - mondta Tasi Borbála jegyző. A trafó veszélyeztetettsége miatt az áramszolgáltató este kikapcsolta az áramot, de a szolgáltató tájékoztatása szerint sötétedésre már lesz áram a településrészen - tette hozzá.

Szuhán kisebbek a károk, de mindkét településen közös gond az állami tulajdonú út megrongálódása. Kun Tiborné, Szuha polgármestere elmondta, a hétfő esti felhőszakadás következtében a lakásokban nem keletkezett kár, de a pincékből még most is szivattyúzzák a vizet. A víz kerítéseket szaggatott el, elöntötte a sportpályát, az eső miatt beszakadoztak az útpadkák, több helyen elsodorta a víz az út menti támfalakat, és elsodort három fahidat.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet mintegy félmillió forint értékben higiéniai egységcsomagokat küld Mátrakeresztesre, az esőzés nyomán nehéz helyzetbe jutott családok megsegítésére. A csomagokban súrolószer, szappan, fertőtlenítő, mosópor, mosogatószer, öblítő, gumikesztyű, törlőkendő és mosogatószivacs található - áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKK