25 ezren maradhatnak víz nélkül a Mátrában

2005.04.21. 15:22

Elzárták a vizet 16 Mátra környéki településen, mivel egy víztározóba fertőzött anyag került a hét elején pusztító felhőszakadás következtében. A vízhiány 25 ezer embert érint, és akár két hétig is tarthat. A megyei védelmi bizottság elnöke szerint a károkról túlzó becslések láttak napvilágot, a kár azonban így is több százmilliós.

Egyre magasabb károkról érkeztek jelentések az eső által elmosott mátrai településekről, volt olyan vezető, aki már milliárdos nagyságrendű veszteségről beszélt. "Fog az még csökkeni a károk teljes felmérését követően, amely csak a jövő hétre várható" - jegyezte meg az [origo]-nak a Nógrád megyei közgyűlés és a megyei védelmi bizottság elnöke, Dóra Ottó, aki több százmilliósra becsüli a kárt. A legnagyobb károk a közutakban keletkeztek, volt, ahol egy hidat is elmosott az ár. Ezeket a közútkezelőnek kell helyreállítania. Komoly károkat okozott a pusztítás a közművekben, ráadásul még nem lehet tudni, hogy a víz- és a szennyvízvezetékek nagy része milyen állapotban van. Az önkormányzati tulajdonban nem esett túl nagy kár, ezt a megye több mint 30 millió forintos vis maior alapjából próbáljuk fedezni - mondta a megyei közgyűlés elnöke.

"A magánvagyonban több tízmilliós károkat okozott a felhőszakadást követő áradat, és alig volt valakinek biztosítása, noha az elmúlt években több hasonló, még ha nem is ilyen pusztító esőzés zúdult a környékre" - mondta Dóra Ottó, aki nem érti, hogy havi egy-két ezer forintos biztosítási díjat miért nem fizetik még a módosabb vállalkozók sem. A magánkárok enyhítésére egy segélyalapot hoztak létre, amelybe a megyei vezetők már több mint egymillió forintot be is fizettek, a miniszterelnök is felajánlotta egyhavi fizetését az alap javára.

A magántulajdonban keletkezett károkért a belügyi tárca csak korlátozott mértékben vállal felelősséget - jelentette be egy nappal a felhőszakadás után Juhász Gábor államtitkár, aki annyit megígért, hogy senki sem marad fedél nélkül. Hat ház vált lakhatatlanná.

A kormány 35 millió forintot utal át a felhőszakadás által sújtott Mátrakeresztesnek, ezen kívül 100 millió forintos hitelkeretet nyit meg a magántulajdonban okozott károk rendezésére - jelentette be Gyurcsány Ferenc csütörtökön Mátrakeresztesen, miután megszemlélte a pusztítást. A 35 millió forintból ötmillió forint a napi szociális gondokat enyhíti, 30 millióból pedig a biztosítással nem rendelkező magánházakban keletkezett károk egy részét fedezik. A 100 millió forintos hitelkeretet pedig a jövő héten nyitják meg a település számára. Ezt 10 éves futamidővel, kamatmentesen vehetik igénybe mindazok, akiknek erre házuk, portájuk helyreállításához szükségük lesz.

Hetekig víz nélkül maradhat 25 ezer ember

16 település maradt víz nélkül a Mátrában, mivel az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kérésére a vízszolgáltató csütörtökön elzárta a vizet - mondta az [origo]-nak Dóra Ottó. Az intézkedésre azért volt szükség, mert a Hasznosi-víztározóba fertőző anyag került. A megyei elnök szerint 25 ezer embert érinthet a vízhiány, ami normális átfutás esetén akár két hétig is eltarthat, míg ki tudják mosni és fertőtleníteni a vezetéket. "Reméljük, hogy azért egy hét alatt újraindítható a vízszolgáltatás, addig is zacskós vízzel és lajtoskocsikkal szolgáljuk ki a lakosságot" - jegyezte meg a védelmi bizottság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ CIKK