Enyhébb drogtörvényt javasol az SZDSZ

2005.04.21. 11:58

A drogfogyasztással kapcsolatos törvénymódosító javaslatot nyújt be jövő héten SZDSZ-es képviselők egy csoportja. A képviselők azt szeretnék elérni, hogy a fogyasztókat ne tekintsék bűnözőnek, ne büntessék azokat, akik személyes használat céljából birtokolnak csekély mennyiségű drogot.

Enyhébb drogtörvényt indítványozó javaslatot nyújt be SZDSZ-es képviselők egy csoportja jövő héten a parlamentnek. Eörsi Mátyás, Fodor Gábor, Gulyás József, Gusztos Péter és Horn Gábor Btk.-t módosító javaslatának lényege, hogy a fogyasztókat ne tekintsék bűnözőknek, azokat, akik csekély mennyiségű kábítószert személyes használat céljából birtokolnak, ne büntessék kábítószerrel való visszaélés miatt. Nem érintené a módosítás a droggal kereskedőkre vonatkozó szigorú büntetőjogi szabályozást, ebben a jelenlegi törvény fenntartását támogatják.

Gusztos Péter ügyvivő szerint minderre azért van szükség, mert a hazai rendőrségi statisztikák alapján évente mintegy 4500 eljárás indul kábítószer-birtoklás miatt, és ennek több mint 80 százaléka alkalmi fogyasztókat érint. "Ezekben az esetekben a magyar állam az alkalmi, eseti fogyasztókat üldözi, ahelyett, hogy a kábítószerpiacnak a kínálati oldalán megpróbálna nagyobb erőkkel felvonulni" - mondta Gusztos.

KAPCSOLÓDÓ CIKK